„Jaful secolului“: bandiţii sunt liberi, banii de negăsit

Eliberat marţi seară, Petru Nica a dispărut fără urmă, la fel ca şi cei peste 250.000 de euro, „evaporaţi“ misterios în iulie 2004.

N-am nimic de spus. Am făcut o faptă penală, împotriva legii, nimic deosebit. Şi, apropo, nu au fost 16 saci, cum s-a vorbit, ci 15 saci şi o sacoşică.“ Declaraţia îi aparţine lui Petru Nica, protagonistul principal în ceea ce avea să primească „distincţia“, în presă, de „Jaful secolului“.

La aproape un an de la momentul furtului, în iulie 2005, acesta povestea pentru EVZ, cu seninătate şi umor involuntar, cum a văzut banii şi s-a gândit „că ar fi bine să fie ai lui“, cum a parcat frumos maşina blindată şi a încuiat uşile, pentru că nu voia să o fure cineva şi apoi să plătească paguba, şi cum „se uita la poliţişti“ când aceştia au venit să-l aresteze.

Până ieri, cei 850.000 de lei (aproximativ 254.000 de euro) care au dispărut în timpul furtului şi nu au fost găsiţi niciodată trecuseră într-un plan secund, fiind daţi încet uitării. Până ieri doar, deoarece, după mai multe tentative, avocaţii lui Nica au reuşit să convingă magistraţii să le elibereze clientul.

Şi ca şirul surprizelor să nu se termine brusc, nimeni din cadrul organelor de anchetă sau poliţie nu ştie unde a plecat sau unde se află acum „Hoţul secolului“. Pe hârtie, condamnat la 14 ani

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus punerea în libertate a lui Petru Nica, respingând, marţi seară, recursul Parchetului la decizia similară a tribunalului. Decizia definitivă a fost trimisă imediat, prin fax, către Penitenciarul de Maximă Siguranţă Rahova, în jurul orei 18.00. Trei ore şi jumătate mai târziu, Nica ieşea liber pe poarta închisorii.

Practic, în acest moment, dosarul „Jaful secolului“, în care Nica este condamnat la 14 ani de închisoare, se află în stadiu de rejudecare la Tribunalul Bucureşti. Deşi condamnat pe hârtie la ani grei de închisoare, Nica nu se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, fiind deţinut, până ieri, numai pe baza mandatului de arestare reînnoit periodic, de la momentul reţinerii acestuia, în 2004. Arestul excesiv de lung, doar pe baza unui mandat de arestare, a fost, de altfel, şi cheia argumentaţiei juridice care a convins instanţa să-l elibereze pe Petru Nica. Poate cheltui nestingherit restul banilor Până ieri după-amiază, nimeni nu ştia unde se afla Petru Nica. La adresa ce figurează în actul de identitate al acestuia, o casă situată în sectorul 2 al Capitalei, nu se afla nimeni. Ulterior, s-a descoperit că familia lui Nica fusese evacuată de acolo, în perioada în care acesta era anchetat.

Mai mult, chiar dacă ar şti unde se află acesta - conştienţi fiind de faptul că i-ar putea conduce la cei 850.000 de lei pe care îi mai au de recuperat - anchetatorii au mâinile legate. Şi asta pentru că procedura penală le interzice să-l monitorizeze pe „Hoţul secolului“.

„Potrivit legii, pentru filaj este nevoie de un mandat eliberat de judecător, pe care procurorul nu îl mai poate obţine însă în lipsa unui dosar penal. (n.r. - Nica a fost deja condamnat, în primă instanţă, în dosarul în care este inculpat). Nu îl putem urmări, pentru că asta ar însemna să încălcăm legea“, susţin anchetatorii.