Izvoarele din Olăneşti, păzite de bodyguarzi

Localnicii şi turiştii care vin la Băile Olăneşti pentru a consuma apă din izvoarele minerale trebuie să aibă fişă de tratament semnată de către un medic, în caz contrar fiind obligaţi să plătească o taxă de 7 lei pentru o sticlă cu apă. Decizia a fost luată de concesionarul izvoarelor minerale, societatea SC Olăneşti-Riviera, care a angajat şi o firmă de pază pentru a fi sigur că vizitatorii respectă noile reguli.

Cei mai afectaţi de decizia concesionarului sunt localnicii şi bătrânii care bat sute de kilometri pentru o cură cu apă minerală. ”Este bătaie de joc ce se întâmplă. Stă bodyguardul cu bastonul la vedere să ne intimideze. Alungă turiştii şi aşa puţini care vin doar pentru ape”, spune revolat Mihai Pătracu, un pensionar  din Vaslui. 

”Vin de 23 de ani la Olăneşti, stau la cumnata mea şi fac câte o cură de ape de două săptămâni în fiecare primăvară. Dar până acum nu m-a întrebat nimeni de vreo fişă. Sunt de-a dreptul uimită”, se plânge şi Ioana Axinte, din Drobeta Turnu Severin.

”Probabil vor să deţină monopol în staţiune”

Nici hotelierii nu sunt mai încântaţi de noul relugament impus de concesionarul izvoarelor. Ei sunt obligaţi să încheie contracte de furnizare a apei minerale terapeutice cu SC Olăneşti-Riviera, însă, la sfârşitul anului trecut, concesionarul izvoarelor a refuzat să încheie contractele pe anul în curs, pe motiv că operatorii de turism nu şi-au plătit la timp taxele.

În consecinţă, hotelierii ameninţă că vor face reclamaţii la Consiliul Concurenţei şi vor recurge la proteste de stradă. ”Nu au vrut să semneze contractual cu mine, mi-au spus că în veci nu voi vedea eu contract semnat. Probabil vor să deţină monopol în staţiune. Ca să nu ne plece turiştii le plătim noi fişele de tratament, adică 7 lei pe zi”, susţine hotelierul Liviu Gheorghe Barbu.

”Nu au respectat clauzele contractuale”

În replică, reprezentanţii societăţii susţin că este normal ca turiştii să plătească o taxă pentru apa minerală consumată. ”Este normal să se plăteasca un serviciu pe care noi îl facem, şi anume întreţinerea izvoarelor. Societatea noastră a refuzat semnarea contractelor doar cu acei operatori de turism care anul trecut nu au respectat clauzele contractuale şi nu şi-au achitat la timp obligaţiile către noi. Este vorba de cinci operatori din opt ”, afirmă Lilina Uţă, administratorul SC Olăneşti-Riviera.

Miliardari Top 300

Izvoarele minerale din staţiunea Băile Olăneşti au fost concesionate, pe o perioadă de 20 de ani, de firma SC Olăneşti-Riviera SA, societate deţinută de miliardarii TOP 300 Capital, Ion şi Maria Tudor, din Râmnicu-Vâlcea. Cei doi deţin mai multe hoteluri din staţiunel Băile Olăneşti şi Mamaia, Uzina Mecanică din Râmnicu-Vâlcea (cu o cifră de afaceri în 2008 de 8,9 milioane de euro), mai multe terenuri în zona centrală din Râmnicu-Vâlcea şi un post de televiziune regional.

Ion Tudor, membru PDL, a candidat de mai multe ori pentru un pentru un post de senator şi a fost propus pentru ocuparea funcţiei de subprefect de Vâlcea. În prezent, Ion Tudor este directorul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Vâlcea.