Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, consideră că expulzarea unor cetățeni străini, pentru activitate de prozelitism jihadist, colectare de fonduri pentru organizații teroriste, recrutare de adepți, îndoctrinare, radicalizare, este o acțiune curentă, de prevenire și descurajare. Dacă era vorba despre tentative de organizare a unor activități teroriste, cei în cauză erau expulzați către organele de ordine din statele de origine.
Problema majoră rămâne, spune Chifu, capacitatea de a intercepta și identifica străinii din Occident, care traversează România în drum spre spațiile de conflict ale jihadiștilor. Specialistul EVZ în politică externă pune accent pe faptul că în România nu există o lege pentru păstrarea convorbirilor telefonice și stocarea traficului de internet, şi nici cea a securizării împotriva atacurilor cibernetice nu există.
„Partenerii noștri ne solicită o asemenea evaluare, iar România și SRI nu au azi instrumentele necesare - legea pentru păstrarea convorbirilor telefonice și stocarea traficului de internet, ca și cea a securizării împotriva atacurilor cibernetice nu există, iar legile n-au fost rediscutate și puse de acord cu observațiile Curții Constituționale”, a precizat analistul politic pentru Evenimentul zilei.
Şapte cetăţeni străini au fost declaraţi indezirabili şi vor fi îndepărtaţi de pe teritoriul României, pentru că aveau legături cu organizaţiile teroriste. Citiţi mai mult aici: Adepți ai Statului Islamic, expulzați din România
Printre persoanele expulzate se află şi un student tunisian, care a fost declarat indezirbail pe o perioadă de 10 ani. În primă fază, tunisianul a postat mesaje pe internet, prin care făcea reclamă organizaţiilor teroriste, iar ulterior a încercat să adune noi adepţi şi a ţinut legătura cu membri din străinătate ai unor organizaţii teroriste.
Potrivit comunicatului SRI, tunisianul a parcurs "un proces accelerat de radicalizare, ca urmare a influenţei unor conaţionali cu opţiuni ideologice extremiste şi prin accesarea sistematică în mediul online a unor materiale de propagandă în favoarea unor entităţi teroriste sau lideri ai acestora"
Studentul a dezvoltat o atitudine de susţinere deschisă faţă de o grupare teroristă, afişându-se în public cu însemnele organizaţiei, manifestând inclusiv dorinţa de a deveni martir pentru cauza organizaţiei menţionate, a mai precizat SRI.