ITO - Bucuria de-a-Fi-laolaltă întru Hristos

Sufletul românului, încă din primele veacuri ale existenței sale, s-a născut prin simplul „a fi”, iar împrejurimile contextuale i-au fost pilon spre „devenire”.

Așa cum un copil nou venit pe lume își desăvârșește personalitatea în dependență de factorii externi care îi marchează fiecare pas, așa se întâmplă și cu tânărul în societate. De aceea, se poate afirma cu certitudine această năzuință înnăscută și sete a românilor spre Frumos, care nu a cunoscut o perioadă de „devenire”, ci a existat dintotdeauna în firescul său. Frumosul despre care vorbim și-a extins ramurile precum un arbore în plină vitalitate, cuprinzând o arie largă de obiceiuri și ocupații, a căror sevă roditoare s-a unit într-un singur dor de Cer: dorul veșniciei nebiruite. În acest context, darul poveștilor reprezintă una din ramurile pe care Dumnezeu a înzestrat-o cu multă autenticitate, imprimându-i specificul românesc.

 

Zâmbetul românului

Călătorind în timp și spațiu, prin vicistitudinile veacurilor, observăm că românul are un farmec al său: nu uită niciodată să zâmbească, scoțând la iveală o tainică poveste, cu izvoare adânci ce își prind rădăcina direct în inimă! Și astfel, printre atâtea file de miracol etern, s-a născut un nou crâmpei de viață, expresie a setei de identitate și de sens. S-a născut Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din toată lumea, care are loc în fiecare an începând cu 2014 în România, acest spațiu al spiritualității ortodoxe și al frumosului atemporal, în care periplul sensibilității și al bucuriei își caută calea în sufletele tinere.

 

Povestea ITO

De ce ITO? De ce România? Aceste doua cuvinte adunate laolaltă dau naștere unei schimbări, unei renașteri în sfera „românescului” de altădată. ITO constituie o emblemă veridică a viitorului țării noastre, care trezește la viață trecutul mâncat de moliile uitării și ale indiferenței. Credeam probabil că în România tinerii au uitat de multă vreme miezul tradiției, au uitat cuvintele acestea prăfuite de modernizare: neam, popor, patrie.

Dar uite că în oceanul istoriei, otrăvit de atâtea vitregii ale sorții, se scrie o poveste alcătuită din trei cuvinte: Întâlnirea Tinerilor Ortodocși. Un eveniment? Un fenomen? Da. Un eveniment care a devenit un fenomen și care, prin curajul tinerilor, a scos la lumină sămânța ce șade tăcută în pieptul fiecărui „pui de român”.

Povestea ITO este despre Libertate, despre Unitate și despre Dragoste. Ea se află în chip de taină la o răspântie de drumuri, hrănindu-se cu dor din toate cele trei izvoare îmbătătoare. Ea iese la iveală cu smerenie, iar an de an atrage tot mai mulți tineri care împărtășesc aceleași idei și aceleași idealuri.

Spunea, cândva, Mircea Vulcănescu faptul că „Pentru fiecare din cei care avem temeiuri să ne simțim români, neamul se-nfățișează ca o chemare”. La acest început de veac 21, pare că generația tânără a trecut din „Toamna Adormirii” în „Primăvara Învierii”, descoperind lumii că în inima ei arde o chemare nevăzută, iar această năzuință spre credință și spre firescul lucrurilor de altădată începe să se materializeze. Haideți să aflăm CUM!

 

Amintiri irepetabile

ITO s-a născut cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a luat mai întâi chip în frumosul Maramureș, mai exact la Baia Mare, în 2014, unde a avut loc prima ediție.

Fiind un eveniment reușit și cu rezultate pozitive, povestea a mers mai departe cu curaj, ajungând o tradiție anuală, mult râvnită de tinerii din întreaga lume ortodoxă. ITO a poposit mai apoi la Cluj, sub tema „Tinerii ortodocși împreună pentru viitorul Europei”. Arhiepiscopia Clujului a participat la acest proiect cu ocazia faptului că, în 2015, orașul din inima Ardealului a fost numit „capitală europeană a tineretului”. Astfel, evenimentul a constituit o premieră pentru întreaga lume ortodoxă, dând tonul următoarelor ediții desfășurate cu bucurie la București și la Iași.

An de an, fiecare întâlnire s-a caracterizat prin statutul ei de originalitate și de diversitate, imprimând în sufletele participanților amintiri irepetabile. Tinerii, în număr de peste 2.000, vin mereu din toate părțile lumii, cu tradiții și obiceiuri deosebite: Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Cipru, Rusia, Serbia, Ucraina și alte țări.

 

Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El

 

La București, tema întâlnirii a fost „Iisus Hristos- Bucuria Vieții”, prin care tinerii au înțeles că drumul ființei umane, deși este anevoios și țesut cu greutăți, ascunde în sinea sa o bucurie nemuritoare a cărei unic izvor este Hristos. În 2017, evenimentul a avut loc la Iași sub titlul „Tânărul în căutarea libertății”, pregătind temele care au urmat să fie valorificate la Sibiu anul acesta. În acest context, Părintele Profesor Constantin Necula a evidențiat că „Libertatea și iubirea nu răspund la întrebarea „CE?”, ci la întrebarea „CINE?”, iar răspunsul este Hristos. Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El în permanență. Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos”. Părintele Profesor ne împărtășea înainte de desfășurarea ITO 2018 că prin această mișcare de inimi, întru credință, tinerii ortodocși adunați din toate colțurile lumii vor trăi și vor simți că „Dumnezeu este Bucurie, Unitate, Sfințenie și că Liturghia este un Dar prin care toate acestea se restartează în conștiințele noastre”.

 

„Frumusețea va salva lumea”

Programul întâlnirilor periodice s-a întins pe un interval de patru zile încărcate cu activități, în care fiecare participant a ieșit din sfera temporalității și a pășit în veșnicie, în spațiul numit „acasă”. Sentimentul încercat de majoritatea a fost bucuria de a se simți membru al unei familii uriașe în care oriunde îți arunci privirea, la o bătaie de inimă, găsești un frate care împărtășește aceeași dragoste de Dumnezeu și de Unitate. O frază definitorie ar fi afirmația lui Dostoievski: „Frumusețea va salva lumea”. ITO ne-a înfățișat an de an bucuria sfântă a Unirii și a Unității, care aduce la lumină frumosul chip al Ortodoxiei. Ce poate fi mai plăcut decât a păși într-un loc aflat sub semnul egalității și al bucuriei? Spunea un cântec intonat de tineri: „Iată cât este de bine să stăm ca frații împreună!” Emoție, asumare și dragoste. Trei pietre de temelie pentru viitorul țării.

În cadrul fiecărei ediții ITO, programul cuprinde ateliere de comunicare și o conferință organizată, unde tinerii au ocazia să își exprime propriile opinii în legătură cu temele alese. Discuțiile sunt foarte utile prin rolul lor de a contura o conștiință vie, de a trezi în suflete responsabilitatea și implicarea noastră în viitorul societății. Pe lângă acest aspect, dezbaterile au și caracter informativ, oferind o paletă largă de idei și concepte utile.

Cele mai impresionante momente au loc la deschidere, când fiecare eparhie înmânează steagul în fața mulțimii, dar și în timpul marșului organizat în orașul respectiv. Atunci înfloresc în piept emoția și bucuria de a fi român , de a reprezenta România! Fiindcă fiecare pas făcut este o pagină înscrisă în istoria noastră, fapt ce va avea răsunet peste ani!

 

„Jurnal de călătorie”

Prin urmare, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși reprezintă un miracol, un fenomen amplu al sufletului tânăr aflat la o vârstă a expansiunii, în care setea de iubire și căutarea sensurilor pierdute îl fac să-și regăsească strămoșii, tradiția și patria străbună exact acolo unde nu a căutat niciodată, direct în inima sa.

Aceste rânduri sunt doar începutul unui serial în 3 episoade despre ceea ce înseamnă ITO pentru România, dar mai ales plenar, pentru întreaga trăire și simțire ortodoxă.

Cu inima vă invităm să parcurgem împreună următoarele 2 pagini de „jurnal de călătorie” într-ale sufletului, pagini ce vor cuvânta despre Bucuria ITO 2018, Sibiu. (Ana-Maria Cucoranu)