La Parchetele din România sunt înregistrate 14.123 de cauze care au ca obiect falsul privind identitatea.
Statele membre ale Uniunii Europene celebrează astăzi Ziua Europeană a Protecţiei Datelor. Cu această ocazie, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons a publicat un raport care arată că la Parchetele din România sunt înregistrate 14.123 de cauze care au ca obiect falsul privind identitatea.
Studiul mai arată că, în perioada 2005 – 2014, în cadrul instanţelor de judecată, s-au înregistrat 1.170 de cazuri la nivel naţional, având ca obiect falsul privind identitatea. Dosarele având ca obiect falsul privind identitatea includ dosarele aflate pe rolul Curţilor de Apel, tribunalelor şi judecătoriilor din întreaga ţară, astfel:
- Curţi de Apel – 120 dosare;
- Tribunale – 144 dosare;
- Judecătorii – 897 dosare.
Adoptarea, pe data de 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenţiei nr. 108 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, a reprezentat un mijloc de asigurare a protecţiei vieţii private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice sau entităţile private. Ziua Europeană a Protecţiei Datelor constituie un mijloc util de a aduce în atenţia cetăţenilor europeni importanţa protecţiei datelor, aceasta fiind vitală pentru asigurarea unui echilibru între viaţa privată şi libera circulaţie a datelor personale. În contextul actual, în care societatea informaţională este în continuă dezvoltare, mijloacele de comunicare diversificându-se de la o zi la alta, utilizarea fără drept a datelor personale devine din ce în ce mai frecventă, avertizează A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons.