Cu forța pe care le-o dă disperarea, cercetătorii italieni încearcă să dezvolte in vitro anticorpi monoclonali pentru a combate coronavirusul. Proiectul reprezintă o colaborare între Fundația Toscană „Științele Vieții” din Siena și spitalul Spallanzani din Roma. Prin această metodă, un vaccin ar putea fi obținut într-un timp mult mai scurt, anunță cotidianul italian Il Giornale.
Ideea de bază a cercetătorilor este să cloneze anticorpii monoclonali ai pacienților convalescenți pentru a dezvolta, pe această bază, un viitor vaccin pentru coronavirus.
Proiectul de cercetare „Vamres Lab” are scopul de a „oferi un răspuns rapid la bolile infecțioase emergente”, explică Fondazione Toscana Life Sciences di Siena printr-un comunicat de presă. Eficiența acestor anticorpi e deja testată, spun specialiștii. „Anticorpii umani monoclonali sunt produse sigure, deja utilizate pe scară largă în terapia tumorală și aprobate de toate agențiile de reglementare - explică Claudio Sala, Vamres Lab Senior Scientist al Fundației Toscane - recent au fost folosiți și pentru boli infecțioase și, în cazul Infecția cu Ebola, au reprezentat prima și singura soluție pentru terapie și prevenire ".
Prin această metodă, un vaccin ar putea fi obținut într-o perioadă considerabil mai scurtă decât cele care sunt experimentate în întreaga lume, deoarece „anticorpii monoclonali au timpi de dezvoltare mai rapizi decât vaccinurile sau alte medicamente antivirale și credem că de aceste ori acestea sunt reduse în continuare în cazul virusurilor, o entitate biologică foarte mică și mai puțin complexă decât bacteriile ”, a explicat Sala.
Practic, cercetătorii vor recruta pacienți convalescenți sau recuperați din infecții bacteriene sau virale și din sângele acestora vor izolarea celulele B, acelea care produc anticorpi monoclonali. Aceștia sunt apoi clonați și implantați în sisteme celulare adecvate pentru a fi apoi testați in vitro împotriva speciilor bacteriene sau virale menționate mai sus. Anticorpii monoclonali izolați prin acest proces sunt supuși apoi unei optimizări moleculare pentru a le crește afinitatea și stabilitatea. „Scopul nostru este întotdeauna același: să desfășurăm cercetări translaționale, capabile să producă rezultate care să poată fi utilizate pe termen scurt în activitatea de tratament” subliniază Giuseppe Ippolito, director științific al Institutului Spallanzani, care va oferi echipei de cercetători acces la informații și teste de sânge ale pacienților infectați cu Covid-19 pentru a izola, cultiva și caracteriza agentul patogen.