Italienii AU FĂCUT-O DE OAIE. Alerta europeană care viza BRÂNZA ROMÂNEASCĂ de oaie a fost O MARE EROARE

Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut sâmbătă un anunţ foarte important despre notificarea recentă a autorităților italiene în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF), în legătură cu brânza românească de oaie.

Astfel, se pare că produsul notificat nu era obținut din lapte de oaie, ci din lapte de vacă, partea italiană recunoscând că, din eroare, a fost menționat un sortiment de brânză provenit de la S.C. Brădet.

Conform agrointel.ro, subiectul a fost clarificat după ce ANSVSA a solicitat completarea informațiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje. Acesta a fost momentul în care autoritățile italiene au admis că în notificarea de alertă inițiată la data de 16 martie a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă.

În continuare, reprezentanţii ANSVSA au solicitat să se opereze modificarea și pe portalul SRAAF, la secțiunea accesibilă publicului, ceea ce s-a şi întâmplat la 18 martie. Totuşi, aceasta conține un buletin de analiză emis la data de 17 martie 2016 şi în care nu se menționează informații foarte importante precum numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului, data fabricării, data expirării. În buletin de analiză parțială se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată într-un spital din Florența la 14 martie 2016. Atunci au fost identificate genele verotoxigene.

În prezent, ANSVSA face demersuri pentru obținerea informațiilor suplimentare care nu au fost publicate de autorităţile italiene.

La acest context s-a ajuns după ce autoritățile italiene au emis o avertizare europeană privind brânza românească de oaie, în momentul în care la Florenţa a fost înregistrat un caz de îmbolnăvire cu E.coli al unui copil de 14 luni dintr-o familie de români şi care a fost internat în stare gravă cu sindrom hemolitic uremic.

Ancheta epidemiologică a evidenţiat faptul că micuţul mâncase brânză contaminată cu E.coli în România.