Italia găzduiește cele mai multe „secții de poliție” secrete chinezești din lume - raport

Italia găzduiește cele mai multe „secții de poliție” secrete chinezești din lume - raport Sursa foto: Xinhua/Ju Peng

Pe plan mondial Italia e gazda celui mai mare număr de „secții de poliție” chinezești informale, conform raportului publicat de o organizație spaniolă pentru drepturile omului. Safeguard Defenders a declarat luni că a identificat încă 48 de secții, din care 11 în Italia, iar altele în Croația, Serbia și România, dar și în alte țări.

Conform raportului, cooperarea guvernului italian cu guvernul central chinez a dus în mod direct la înființarea acestor secții în 2016.

„Un acord bilateral încheiat în 2015 de Ministerul Securității Publice, privind patrule comune de poliție cu guvernul italian, pare să fi contribuit direct la înființarea ulterioară a unor secții «pilot» europene la Milano în 2016 (de către poliția din Wenzhou) și în 2018 (de către poliția din Qingtian)”, afirmă raportul.

În Italia trăiesc 330.000 de cetățeni chinezi, conform cifrelor din 2021 ale Istat, biroul național de statistică. Secțiile din Italia se află la Roma, Milano, Bolzano, Veneția, Florența, Prato - orășel de lângă Florența în care locuiesc cei mai mulți imigranți chinezi per capita din Italia - și în Sicilia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile descoperiri survin după ce Safeguard Defenders a mai publicat un raport, în septembrie, privind stațiile de poliție ale Chinei din străinătate. Acel raport a deconspirat 54 de secții din întreaga lume, dar în principal din Europa. Noile date aduc numărul total al acestor secții la peste 100.

Secțiile oferă teoretic servicii administrative, dar sunt implicate și în „activități polițienești sub acoperire și ilegale”, conform primului raport.

Așa-zisele secții de poliție din străinătate le oferă servicii diplomatice cetățenilor chinezi, cum ar fi schimbarea permisului de șofer - dar ele încearcă totodată să-i reducă la tăcere pe dizidenții chinezi din Europa.

Pe lângă operațiuni deja deconspirate din Spania și Serbia, cel puțin o operațiune de „convingere de a se repatria” a fost efectuată de secția Wenzhou din Paris. Safeguard Defenders a declarat în noul raport că acest lucru „contrazice declarațiile autorităților RPC cum că stațiile nu oferă decât «servicii administrative»”.

Mai multe țări, între care Germania, Olanda și Canada, au demarat anchete privind chestiunea, dar altele, precum Italia, au fost reticente să investigheze până acum, notează politico.eu

„Până acum, în ciuda faptului că are pe teritoriul său cele mai multe avanposturi de legătură, guvernul italian e printre foarte puținele țări europene care nu au anunțat încă public o anchetă privind Secțiile de Poliție Chinezești din Străinătate și nici nu le-a declarat ilegale”, se afirmă în raport.

Politico a contactat guvernul italian pentru o reacție.

(Traducerea Rador)