Decizia de unire a Basarabiei cu România a stârnit nemulțumire peste Ocean. Aceasta a fost luată de Sfatul Țării de la Chișinău pe 27 martie/9 aprilie 1918 și a fost recunoscută la Conferința de Pace de la Paris din 1920. Principalele puteri aliate și-au arătat deschiderea în acest sens, însă SUA s-a opus vehement.
De ce nu au vrut americanii ca Basarabia să fie unită cu Romania
Imperiul Britanic, Franța, Italia și Japonia nu s-au opus în acest sens, însă Statele Unite au refuzat să semneze documentul.
Problemele legate de Basarabia au fost ridicate pentru prima dată la 8 februarie 1919. Astfel, detaliile au fost discutate în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru problemele teritoriale ale României și Iugoslaviei. Această structură era alcătuită din experți britanici, americani, francezi și italieni.
Mari tensiuni
Unirea Basarabiei cu România a fost susținută de către deputatul britanic Eyre Crowe, dar și de francezul Jules Laroche.
au susținut recunoașterea unirii Basarabiei cu România datorită argumentelor istorice și demografice. Provincia a făcut parte din Moldova până în 1812, când a fost anexată de Imperiul Rus în urma Tratatului de la București, arată Evenimentul Istoric.
După îndelungate negocieri, Comisia pentru probleme teritoriale ale României și Iugoslaviei a acceptat în unanimitate să recunoască unirea. Astfel, proiectul a fost direcționat către Comisia Teritorială Centrală.
Basarabia, soartă intens disputată
Deșiu experții americani nu s-au opus recunoașterii unirii, viziunea lor nu a fost împărtășită și de secretarul de stat american.
Pe parcursul dezbaterilor din Consiliul Miniștrilor de Externe, acesta s-a opus vehement deciziei. În acest sens, el a invocat absența la Conferința de Pace de la Paris a unui guvern rus legitim.
Pe fondul acestor tensiuni, delegația română s-a retras de la Conferința de Pace de la Paris.
Ulterior, marile puteri occidentale i-u trimis o scrisoare amiralului Alexandru Kolchak, comandant al Armatei Albe în timpul Războiului Civil Rus. Acesta a fost îndemnat să „decidă soarta părților românești din Basarabia”.
O recunoaștere de facto a unirii
În anii ‘30, situația era privită total diferit de americani. Conform sursei, la 12 aprilie 1933, secretarul de stat Cordell Hull l-a i-a oferit președintelui F. Roosevelt detalii despre eforturile diplomației românești,
Ulterior, Statele Unite au recunoscut de facto unirea Basarabiei cu România. În plus, consulatul american de la Bucureșt a eliberat vize pentru românii din această provincie.