O eclipsă de Soare pare să marcheze momentul în care Arjuna îl ucide pe Jayadratha în vestita epopee Mahabharata. Totuşi, prima eclipsă despre care există date certe a avut loc în anul 763 î.Hr.
Prima eclipsă despre care există date certe a fost observată în anul 763 î.Hr. Detalii despre aceasta se găsesc într-un vechi text asirian (Asiria este un stat antic din Orientul Mijlociu, care s-a prăbuşit în anul 605 î.Hr. La un moment dat, acesta cuprindea Mesopotamia, Siria, Fenicia şi Egiptul). Data exactă, 15 iunie 763, este una foarte importantă pentru cronologia Vechiului Orient. Sunt şi unele indicii despre eclipse care ar fi avut loc la 2807, 2084 sau 1312 înainte de Hristos, dar autenticitatea izvoarelor este îndoielnică.
- Eclipsa parţială de Soare din 4 ianuarie 2011
- Vezi AICI mai multe imagini cu eclipsa
Pacea de la eclipsă
Istoricul Herodot scrie că grecul Thales din Milet a prezis o eclipsă care a avut loc în timpul unui război dintre mezi (populaţia din Medes, care locuia în vestul şi centrul Iranului de astăzi) şi soldaţii regatului Lydia. Potrivit lui Herodot, soldaţii din cele două tabere au lăsat jos armele şi au încheiat pace, după ce au observat eclipsa. Totuşi, nu se ştie cu certitudine despre care eclipsă a pomenit Herodot. Cele mai multe teorii indică data de 28 mai 585 î.Hr, iar bătălia a avut loc undeva pe râul Halys, pe teritoriul de astăzi al Turciei. Herodot, informaţii bogate despr eclipse
O altă eclipsă, de această dată inelară (umbra lunii acoperă centrul Soarelui, din care se mai vede doar conturul), a avut loc la 17 februarie 478 î.Hr., chiar în timp ce Xerxes I al Persiei pleca într-o expediţie împotriva Greciei. Herodot pomeneşte acest eveniment, dar şi o altă eclipsă, care "a întunecat cerul în mijlocul zilei" în Sparta, la 1 august 477 î.Hr. Eclipsa a ajutat istoricii să dateze o luptă
În epopeea indiană Mahabharata, evenimentul este legat de ziua când Arjuna ameninţă să îl ucidă pe Jayadratha înainte de căderea întunericului, la capătul unui bătălii. Ceea ce nu poate fi decât o eclipsă, consideră mulţi specialişti, a adus întunericul, iar Jayadratha a sărbătorit faptul că a rămas în viaţă şi a părăsit locul în care era protejat de gărzile sale. Soarele a reapărut însă după puţin timp, iar Arjuna l-a ucis pe Jayadratha. Cu ajutorul acestor detalii din vestitul poem epic indian, astronomii şi istorici au putut plasa în timp războiul din Kurukshetra, la care face referire epopeea. Potrivit acestora, datele posibile sunt 3129 şi 2559 î.Hr. Mai multe despre această întâmplare expusă în poemul epic puteţi citi, în engleză, aici. "Soarele este ca focul, iar luna este ca apa"
Astronomul chinez Shi Shen (sec IV î.Hr.) avea idee despre rolul Lunii într-o eclipsă de Soare, oferind instrucţiuni pentru a prezice aceste eclipse în funcţie de poziţia Lunii. Primele descrieri foarte clare ale unor eclipse îi aparţin însă chinezului Zhang Heng, care a scris despre eclipsele de soare şi cele de lună în publicaţia "Ling Xian" din 120. Iată cum explică el:
"Soarele este ca focul, iar luna este ca apa. Focul dă lumină iar apa o reflectă. Aşa că strălucirea lunii este dată de lumina Soarelui, iar luna întunecată este o urmare a obstrucţionării luminii solare. Partea care este spre soare este luminată în totalitate, iar cealaltă este întunecată în totalitate. Planetele (ca şi Luna) reflectă lumina. Lumina venită de la Soare nu ajunge întotdeauna la Lună din cauza obstrucţionării pe care o produce chiar Pământul, iar aceasta e eclipsa de lună (an-hsü, în chineză). Când luna trece peste calea Soarelui, atunci avem o eclipsă de Soare (shih, în chineză)".
Când vorbeşte despre eclipsele cauzate de o planetă, astronomul foloseşte termenul "hsing wei", care se poate traduce prin ocultaţie. Termenul se referă la dispariţia temporară a unui astru din câmpul de observaţie produsă de interpunerea între el şi observator a unui alt corp ceresc. Bătălia din ziua Lunii moarte
În credinţa populară, eclipsele sunt deseori asociate cu un semn rău, cu un pericol iminent, mai ales când fenomenul este asociat cu războaie. La 22 ianuarie 1879, un întreg batalion britanic a fost masacrat de luptătorii Zulu în timpul războiului din Africa de Sud. La mijlocul acelei zile, avusese loc o eclipsă de Soare. Conflictul, prima mare ciocnire a războiului dintre Imperiul Britanic şi Regatul Zulu, a rămas în istorie şi drept Bătălia Isandlwana (termen care se traduce "ziua Lunii moarte"). INFO PLUS Eclipsa totală de Soare Despre eclipsele parţiale de Soare aţi putut afla câte ceva în ultimele câteva zile. Totuşi, cum spune şi un comentator al articolului nostru în care am comentat subiectul, evenimentul de astăzi "nu se compară cu 1999", când românii au putut urmări o eclipsă totală de Soare. Aşadar, vă prezentăm mai jos câteva detalii interesante despre eclipsele totale. În medie, la fiecare 18 luni, undeva pe Glob are loc o eclipsă totală de Soare. Totuşi, într-un anumit loc (să zicem România) o eclipsă totală va fi vizibilă o singură dată în 370 de ani (tot o medie). Eclipsa totală durează numai câteva minute, şi asta deoarece luna se mişcă spre est cu o viteză de aproximativ 1700 km/h. Durata maximă a fazei totale într-un anumit loc nu depăşeşte 7 minute şi 31 de secunde. De altfel, în timpul unui mileniu, au loc cel mult zece eclipse totale de Soare care durează mai mult de şapte minute. Cea mai lungă fază totală a unei eclipse de Soare a avut loc la 30 iunie 1973 şi a durat 7 minute şi 3 secunde. Potrivit astronomilor, următoarea eclipsă care va dura peste şapte minute va avea loc la 25 iunie 2150. Faza totală a eclipsei din august 1999, care a putut fi observată şi din România, a durat 2 minute şi jumătate.
FASCINANT: Observatorii aflaţi la bordul unui avion Concorde au avut parte de o fază totală a eclipsei de Soare de 74 de minute. Se întâmpla la 30 iunie 1973, când avionul a "urmărit" umbra Lunii în drumul său prin faţa Soarelui. Iată un material video care descrie călătoria. <iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="560" height="340" src="http://www.youtube.com/embed/zHLyypLk-0w" frameborder="0"></iframe>