Celebra piesă "Hotel California, compusă de Glenn Frey, chitarist şi membru fondator al grupului Eagles, care a murit la 67 de ani de pneumonie, în 19 ianuarie 2016, nu are surse atât de romantice pe cât s-ar putea crede. Faimosul "hotel" este de fapt un centru de dezintoxicare pentru alcoolici şi drogaţi.
Hotel California a fost “dospită” în studio timp de opt luni, timp în care membrii trupei s-au aflat în căutarea hitului perfect. Melodia s-a situat încă de la lansare, în 1976, pe primul loc în clasamentele muzicale din Statele Unite. Şi astăzi, la 40 de ani de când a fost ascultată prima oară, piesa formaţiei Eagles, inspirată din "We used to know" a celor de la Jethro Tull, răsună ca un lung poem de dragoste, opinează cotidianul francez Le Figaro.
Cine nu este atent la text poate crede că "Hotel California" este un loc idilic unde se ajunge cu părul în vânt, pe vreme însorită, complet liber. Grupul a ales de altfel o fotografie a luxosului Beverly Hills Hotel din Los Angeles pentru coperta albumului său. Dar titlul, deşi pare foarte romantic, ascunde realitatea mult mai sumbră a unui om copleşit de o patimă nebunească, scrie lefigaro, preluat de agerpres.ro.
Patima devorantă a naratorului nu este exprimată explicit. Potrivit lui Don Henley, celălalt membru fondator al Eagles, textul piesei "reflectă perfect spiritul epocii, o perioadă de mari excese în California şi în mediul muzical". Feminizarea viciului se asociază frecvent cu drogul şi alcoolul. Pe parcursul melodiei, aceste dependenţe sunt omniprezente. Artistul evocă la începutul ei "mirosul umed al colitas" (muguri mici), care sunt de altfel joint-uri în Mexic, şi vorbeşte mai departe de "steely knives" (cuţite de oţel), referire la acele seringilor.
Se pare că naratorul este şi victima alcoolului. "Please bring me wine.../We have't had that spirit here since 1969" (Adu-mi vin, te rog.../Nu am mai avut astfel de alcool din 1969), spune textul.
La fel ca Generaţia Beat, care promova un portret decadent al tineretului din anii 1960, şi ca Baudelaire în "Les Paradis artificiels", piesa "Hotel California" reflectă spiritul libertin al unei întregi epoci.
Eagles este una dintre cele mai faimoase trupe ale industriei muzicale, cu o poveste frumoasă în spate. Trupa s-a înființat 1971, la Los Angeles, formată din Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon și Randy Meisner. Inițial, Frey și Henley au fost angajați în calitate de soliști de către cântăreața Linda Ronstadt, iar Meisner și Leadon au cântat cu ea în vara aceluiași an. Cei patru au apărut pe albumul cântăreței, dar au decis să semneze un contract de înregistrare cu Asylum Record, oferit de managerul David Geffen, adoptând denumirea de Eagles. Primul lor album l-au înregistrat la Londra în februarie, 1972, pe care l-au lansat în iunie și care a fost premiat cu aur după un an și jumătate. Eagles este trupa cu 5 single-uri nr.1, 6 premii Grammy, 5 premii Americam music Awards, 6 albume nr. 1, iar la sfârșitul secolului al 20-lea, doua dintre albumele lor, Greatest Hits 1971-1075 și Hotel California s-au clasat printre primele zece cel mai bine vândute compilații ale tuturor timpurilor, conform revistei Rolling Stone. Este una dintre cele mai bine vândute trupe cu peste 150 de milioane de exemplare.