Descoperire uluitoare pe un drum comunal din Vaslui. Geologii au rămas uimiţi de ceea ce au găsit şi au încercat cu greu să ofere o explicaţie.
Specialiştii din cadrul muzeului din Bârlad şi ai Facultăţii de Geologie din Iaşi au descoperit numeroase fragmente dintr-un schelet al unui strămoş al elefantului care a trăit în urmă cu aproximativ 8 milioane de ani în Podişul Moldovei. Locul în care aceste fragmente au fost descoperite a şocat pe toată lumea. Acestea au fost găsite pe malul unui drum comunal din Vaslui, informează site-ul descopera.ro, citând Mediafax.
Astfel, pe malul unui drum comunal de la ieşirea din localitatea vasluiană Ghergheşti s-au descoperit fragmente de fildeş, femur, tibie şi centura pelviană din specia Deinotherium Giganteum, un strămoş al elefantului african, ce a trăit în epoca Miocenului Superior. Animalul avea peste patru metri înălţime şi aproximativ 3,5-4 metri lungime.
"Scheletul era uşor împrăştiat, suprapus pe verticală, în condiţiile în care a fost depus în albia minoră al unui canal fluvial. Noi sperăm să găsim şi alte elemente în afară de cele recuperate până acum şi să refacem peste 50% din scheletul animalului. Oricum, este o descoperire de excepţie. Un exemplar similar a fost găsit acum peste o sută de ani, la sfârşitul secolului XIX, la Mânzaţi (n.r. - judeţul Vaslui), scheletul fiind expus astăzi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» Bucureşti", a declarat muzeograful Laurenţiu Ursachi.
Potrivit acestuia, descoperirea de la Ghergheşti demonstrează încă o dată faptul că în Podişul Moldovei a fost un climat subtropical, în care au trăit elefanţi, rinoceri, tigri şi chiar hiene.