Galia Maria Gruder demonstreaza in acest volum ca nu numai diamantele sunt "cele mai bune prietene ale unei femei", cum spunea Marylin Monroe, ci toate pietrele pretioase.
„Intreaga istorie a omenirii poate fi privita prin sclipirea pietrelor pretioase”, spune autoarea Galia Maria Gruder, care reuseste sa surprinda in paginile acestei carti o istorie inedita a diamantelor, rubinelor, turcoazelor si smaraldelor.
„Zei si spiridusi, cavaleri si trubaduri, magi si alchimisti, regi si imparati, sahi si califi, hetaire si curtezane, conchistadori si pirati, eroi reali si plasmuiti - cum sa-i cuprinzi pe toti in ale caror vieti au intervenit nestematele?”, marturiseste autoarea.
Una dintre cele mai frumoase povesti este cea a safirului luminos al Sfantului Eduard. Nestemata este incastrata astazi in marea cruce batuta cu diamante din varful Coroanei Imperiale de Stat a Angliei si poate fi admirata de oricine are norocul sa viziteze Tezaurul Coroanei Engleze, expus pentru public in Turnul Londrei.
Nu se stie cum a ajuns piatra in Anglia, dar prima mentiune despre minunatul safir pare a fi momentul incoronarii Printului exilat Eduard, ca rege al saxonilor in 1042. Acesta purta pe deget un inel di aur in care era montata o mare piatra pretioasa albastra.
Viata
Galia Maria Gruder, scurta biografie
> Se naste in conacul mosiei parintesti Tarigrad din judetul Soroca, Basarabia.
> Urmeaza liceul in orasul Balti.
> In 1954 da examen de admitere la Universitatea Politehnica, Facultatea de Chimie Industriala. In acelasi timp urmeaza Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, dar nu o termina.
> Fiind cercetator stiintific la Institutul de Metale Neferoase si Rare, s-a ocupat cu producerea de cristale pure, cristale dure, valorificarea unor metale neferoase si rare.
> Publica peste 40 de articole stiintifice in tara si in strainatate.