Ediţia Cupei Mondiale din 1962 a fost primită cu răceală de mai multe ţări. Chile, ţara organizatoare, a fost zguduită de un cumplit cutremur cu doar câteva luni înaintea startului competiţiei.
Turneul din Chile a rămas însă în istoria fotbalului ca fiind unul dintre cele mai dure. Partida dintre echipa ţării gazdă - Chile - şi cea a Italiei din 2 iunie a fost un adevărat război dus în dreptunghiul verde. Meciul a fost supranumit "Bătălia de la Santiago", doi jucători italieni fiind eliminaţi după 90 de minute de violenţe. Chile a câştigat atunci cu scorul de 2-0.
În finală s-au confruntat Brazilia şi Cehoslovacia. Brazilienii încercau să devină a doua echipă, după Italia în 1938, care reuşeşte să îşi apere trofeul, în timp ce echipa Cehoslovaciei era a doua finală la Cupa Mondială, după cea pierdută în 1934. Sud-americanii, care nu au putut conta pe vedeta din Suedia 1958 - Pele (accidentat), s-au impus cu scorul de 3-1 în finală şi au ridicat pentru a doua oară trofeul Jules Rimet.
România a lipsit de la turneul final din Chile.
Vedeta
Vava - Atacantul brazilian a devenit primul jucător din istoria Cupei Mondiale care a reuşit să marcheze în două finale ale competiţiei. Jucătorul lui Atletico Madrid şi Palmeiras a înscris golul trei în finala cu Cehoslovacia, după ce, cu patru ani înainte, în Suedia, punctase de două ori. Performanţa lui avea să fie egalată opt ani mai târziu de Pele, care punctat în ultimul act al turneului din Mexic 1970.
Golgheterii
Turneul final din Chile a avut cinci golgheteri - brazilienii Garrincha şi Vava, ungurul Albert, iugoslavul Jerkovic, rusul Ivanov şi chilianul Sanchez. Toţi au marcat câte patru goluri.
Cel mai violent mondial
Chile 1962 a fost cel mai dur din istorie. Doar până în cea de-a treia zi a turneului 34 de jucători fusesră accidentaţi. În total, 50 de fotbalişti au fost nevoiţi să ia o pauză în urma intrărilor violente la care au fost supuşi în timpul competiţiei.
Golul "olimpic"
Marcos Coll - Jucătorul columbian a reuşit primul şi singurul gol din corner din istoria Cupei Mondiale. Reuşita "olimpică" a fost consemnată în duelul cu Uniunea Sovietică (scor 4-4) în faza grupelor. În poarta ruşilor se afla legendarul Lev Iaşin, unul dintre cei mai buni portari din istoria fotbalului, poreclit "păianjenul negru".