Istoria CM: Anglia 1966 - A fost sau nu a fost?

Istoria CM: Anglia 1966 - A fost sau nu a fost?

Cea de-a opta ediţie a Cupei Mondiale la fotbal a fost organizată de ţara care a dat lumii acest sport - Anglia. Turneul final din 1966 a fost unul dintre cele mai spectaculoase din istorie, iar finala de pe Wembley, dintre selecţionata ţării gazdă şi Germania de Vest este încă un episod foarte controversat.

În ultimul act al turneului, Anglia şi Germania au fost la egalitate, scor 2-2, după 90 de minute, însă golul "fantomă" înscris de Geoff Hurst în prelungiri a rupt echilibrul, iar acelaşi Hurst - atacantul lui West Ham United - a punctat din nou în minutul 120, stabilind scorul final (4-2). România a lipsit de la turneul final din Anglia, terminând pe locul trei într-o grupă de calificare din care au mai făcut parte Portugalia, Turcia şi Cehoslovacia.

Turneul final din Anglia a fost primul care beneficiat de o mascotă - leul Willie. Partidele au fost găzduite de două arene din Londra (Wembley şi White City Stadium), Villa Park (Birmingham), Old Trafford (Manchester),  Goodison Park (Liverpool), Ayresome Park, Roker Park şi Hillsborough.

Vedeta

Eusebio - "Pantera din Mozambic" a jucat singurul său turneu final în Anglia, ducând Portugalia până pe locul trei - cea mai bună performanţă a lusitanilor la Cupa Mondială. Vedeta echipei Benfica Lisabona a marcat nouă goluri în Anglia (patru dintre ele în sferturile de finală cu Coreea de Nord) şi a fost golgheterul turneului.

Surpriza

Coreea de Nord - Reprezentativa nord-coreeană a uimit lumea fotbalului când a reuşit să elimine, în faza grupelor, echipa Italiei. Asiaticii s-au impus cu scorul de 1-0 în faţa italienilor, de la care nu lipseau legendarii Albertosi, Facchetti, Mazzola sau Rivera, prin golul lui Park Doo Ik, un dentist militar din Phenian. În sferturile de finală, Coreea de Nord a fost eliminată de Portugalia lui Eusebio, în ciuda faptului că după o jumătate de oră de joc, conducea cu scorul de 3-0. Personajul

Antonio Carbajal - Portarul mexican a jucat în Anglia pentru a cincea oară la un turneu final al Cupei Mondiale - record egalat câteva decenii mai târziu de germanul Lothar Matthaus. De asemenea, Carbajal este portarul cu cele mai multe goluri primite la Cupa Mondială, el fiind învins de 25 de ori în doar 11 partide.

Ne puteți urmări și pe Google News