Capitala a înregistrat un adevărat record de persoane ajunse la medic după ce au fost înțepate de căpușe la iarbă verde - peste 130 în câteva zile. Sibiul, care a fost mereu în top, a avut mai puține cazuri.
În minivacanța de 1 Mai nu mai puțin de 130 de persoane au venit la camera de gardă a Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, spunând că au fost mușcate de căpușe. „Două sunt motivele pentru care a crescut numărul celor care ajung la noi: unul este isteria cazului Șerban Ionescu, astfel că pacienții care mergeau, de regulă, la medicul de familie sau nici măcar atât, vin acum direct la noi. Al doilea motiv ține, pe de o parte, de infestarea spațiilor verzi de căpușe provenite de la câinii vagabonzi, iar pe de altă parte, de faptul că în urmă cu 4-5 ani sezonul era cel canicular, din iunie până în septembrie, iar acum am avut cazuri de mușcături inclusiv în februarie. Probabil că s-a modificat ciclul de viață al căpușelor”, este de părere medicul Cătălin Apostolescu, de la Institutul „Matei Balș”.
Mii de români, supravegheați pentru boala Lyme
Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, la Sibiu se raporta o medie de câte 15 cazuri de mușcați de căpușe, în fiecare zi, acum, datele oficiale indică o situație mult diferită: 46 de prezentări în cele patru zile din preajma Paștilor.
În săptămâna anterioară, numărul cazurilor raportate a fost de 25. Pentru ultima lună, statisticile Autorității de Sănătate Publică Sibiu indică un număr de 163 de cazuri în care sibienii s-au prezentat la spital pentru a fi tratați în urma mușcăturii de căpușă. La nivel național, în 2013 au fost în supraveghere puțin peste 1.000 de persoane mușcate de căpușe pentru boala Lyme, în timp ce în 2012 cifra a fost aproape dublă. (A contribuit Traian Deleanu)
"Recomand celor mușcați să nu smulgă căpușa cu mâna goală, ci cu penseta sau să ungă locul cu o substanță grasă pentru ca desprinderea să se producă singură”. CĂTĂLIN APOSTOLESCU, medic