Vânzările metalului galben către populaţia României au explodat în ultimele două luni,spun băncile şi magazinele de bijuterii. Află cum poţi deveni investitor în aur.
Dacă mergeţi în anumite sucursale ale unor bănci din România aveţi toate şansele să vedeţi oameni cumpărând la ghişeu lingouri de aur. Isteria inter naţională a metalului galben a cuprins şi ţara noastră. Motivele sunt lesne de înţeles dacă ne uităm numai la evoluţia preţului aurului în acest an.
De la o valoare de 144,84 lei la începutul anului, gramul de aur a fost cotat, ieri, de Banca Naţională a României (BNR) la 180,85 lei. Alt fel spus, românii care au cumpărat aur în luna ianuarie 2011 se pot bucura acum de o creştere cu aproximativ 25% a investiţiei.
Cum anume puteţi investi în metalul galben vă spun specialiştii celor două bănci din ţară care vând aur, dar şi repre zentanţii magazinelor de bijuterii.
Cu lingoul la aniversări
Atât băncile, cât şi magazinele de bijuterii care comercializează aur spun că, în ultima perioadă, a crescut puternic cererea pentru metalul preţios. Iar mulţi dintre cumpărători se gândesc să le facă o surpriză plăcută persoanelor apropiate, făcându-le cadou un lingou de aur.
"A prins foarte bine la clienţi să ofere lingouri cadou, mai ales că acestea se pot personaliza. Este un cadou apreciat foarte mult", ne-a declarat Claudia Rădulescu, şefa unui magazin de bijuterii Cellini.
Iar Alina Piciorea, şef vânzări retail şi produse de trezorerie la Piraeus Bank, spune că, pe lângă clienţii care cumpărau aur de curiozitate sau pentru cadouri, s-au înmulţit şi cei care doresc să facă investiţii pe termen lung.
"Clienţii retail care cumpără cantităţi foarte mici, de până la 100 grame, îl iau acasă", spune reprezentanta Piraeus. Asta spre deosebire de cei care cumpără aurul pentru investiţii. Aceştia din urmă preferă să îl ţină la bancă, pentru a-l revinde ulterior.
"Cei cu cantităţi ceva mai mare au două opţiuni: fie păstrează aurul în cutiile de valori ale băncii şi au oricând acces la el, fie folosesc serviciul de custodie, care e dedicat acestui tip de valori şi prin care clientul poate decide revânzarea către bancă atunci când are nevoie de lichidităţi", a precizat Alina Piciorea.
La Piraeus, costul anual de depozitare este de 0,1% din valoarea aurului plus TVA. Iar la BCR, cea de-a doua bancă din piaţă care comercializează aur, costul de depozitare este în jur de 0,12% plus TVA, potrivit lui Răzvan Furtună, şef trezorerie şi produse de retail. Practic, dacă doriţi să revindeţi aurul băncii, trebuie să-l păstraţi la sediul acesteia.
Cine sunt clienţii fideli
Cei care cumpără lingouri de aur provin din mediul de afaceri, au 30-40 de ani şi au studii medii sau superioare, spune Alina Piciorea. Reprezentantul Cellini spune că din magazinele lor cumpără metalul galben medici, dar şi oameni de afaceri şi pensionari. Interesul pentru aur e reflectat de vânzările băncilor.
Dacă în prima jumătate a anului BCR a vândut 220 kg de aur, în iulie şi august cantitatea comercializată a fost aproape dublă, de 400 kg. Cei de la Piraeus Bank au vândut, în primele opt luni ale acestui an, 180 kg de aur către persoane fizice. Din această cantitate, circa 60% a fost cumpărată în lunile iulie şi august.
MOTIVAŢIE
- Preţul aurului, la un nou record pe pieţele externe
- Preţul aurului, în creştere. Cum putem investi în aur