Israelul îl declară „persona non grata” pe scriitorul Günter Grass
- Luciana Pop
- 8 aprilie 2012, 16:26
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe scriitorul german Günter Grass. Decizia vine ca urmare a poemului în care laureatul Premiului Nobel pentru Literatură a calificat statul evreu drept o ”ameninţare pentru pacea lumii”.
Grass a primit interdicție de a vizita Israelul din cauza ”încercării lui de a alimenta ura împotriva statului Israel şi a poporului Israelului, şi de a promova astfel ideea la care a fost afiliat în mod public în trecutul său de purtător al uniformei SS”, a anunţat ministrul de interne Eli Yishai , potrivit Reuters.
Într-un poem în proză, intitulat ”Ceea ce trebuie spus ” (Was gesagt werden muss) şi apărut miercuri în cotidianul „Süddeutsche Zeitung”, scriitorul german și-a manifestat îngrijorarea faţă de eventualele atacuri de tip preventiv ale forţelor israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Comentariul său a fost condamnat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a descris programul nuclear iranian drept o ameninţare similară Holocaustului.
Ministrul israelian de interne, care conduce un partid ultra-ortodox, i-a sugerat lui Grass să plece în Iran, ”unde va găsi un public înţelegător dacă va dori să îşi continue munca părtinitoare şi mincinoasă”.
Afirmaţiile lui Grass au fost denunţate şi de principalele partide din Germania, unde orice condamnare puternică a Israelului este tabu, din cauza trecutului nazist marcat de Holocaust. ”A pune Israelul şi Iranul pe acelaşi nivel moral nu este ingenios, ci absurd”, a reacţionat ministrul de externe Guido Westerwelle.
Într-un interviu de week-end pentru acelaşi cotidian, scriitorul a declarat că, privind în urmă, ar fi formulat în mod diferit poemul, ”pentru a arăta mai clar că mă refer în primul rând la guvernul Netanyahu”.
”Am sprijnit adesea Israelul, am fost deseori în această ţară şi vreau ca ea să existe şi să găsească, în cele din urmă, pacea cu vecinii săi”, a afirmat el pentru Süddeutsche Zeitung. În 2006, după decenii în care a criticat de pe poziţii de stânga felul în care Germania îşi abordează trecutul nazist, Günter Grass a provocat o aprigă controversă prin recunoaşterea apartenenţei sale, în tinereţe, la trupele Waffen SS.