Isărescu: Va fi un an dificil pentru noul Guvern

Guvernatorul Băncii Naţionale a vorbit astăzi despre creşterea economică a României, despre efectele crizei financiare şi despre felul în care va gestiona cheltuielile viitorul guvern."Banca centrală anticipează că va fi foarte dificil pentru noul guvern să limiteze cheltuielile publice, iar excesul de cerere va continua în special pe partea de venituri ale populaţiei", a comentat guvernatorul BNR. Acesta l-a susţinut, indirect, pe prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu în privinţa majorării salariilor profesorilor. În opinia lui Isărescu, creşterea salariilor pune cea mai mare presiune pe inflaţie.

În ceea ce priveşte creditele, Mugur Isărescu a asigurat populaţia că băncile comerciale vor continua să acorde credite, în special în monedă naţională.

El a mai afirmat că băncile orientate puternic pe creditarea în valută ar putea fi obligate să apese pe frână, dar nu prea mult, "să nu dea cu capul în parbriz".

Isărescu anticipează că băncile îşi vor constitui un portofoliu rezonabil de titluri de stat. Potrivit acestuia, instituţiile bancare pot transforma titlurile de stat în lichidităţi şi prin operaţiunile repo, unde banca centrală practică o dobândă apropiată de cea de politiciă monetară, în jur de 10,25% pe an.

Standard & Poor's să refacă "cele două pagini scrise pe lângă subiect" În ceea ce priveşte scăderea ratingului de ţară al României de către Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), Isărescu a afirmat că "S&P ar trebui să trimită o echipă de specialişti care să refacă cele două pagini scrise pe lângă subiect".

Unul dintre argumentele acestuia a fost faptul că datoria publică a României este la un nivel foarte jos, ca raport în PIB, respectiv de 12%.

Mugur Isărescu a ţinut să liniştească populaţia în legătură cu efectele crizei economice, afirmând că "România nu are probleme de genul celor cu care se confruntă ţările vecine".

În ceea ce priveşte un eventual sprijin financiar acordat României de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Isărescu a arătat că nu există "niciun fel de negocieri" şi că statele care au cerut un astfel de sprijin sunt Ucraina şi Ungaria.

Sursa: Mediafax