Francul elvețian este, în manualele de specialitate, o monedă „de siguranță” și nu una toxică, iar acordarea creditelor în franci nu putea fi interzisă de BNR, a spus, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a participat în premieră în acest an la o ședință a Comisiei parlamentare Buget – Finanțe pe tema francului elvețian.
„Nu avem niciun articol care să ne oblige să facem protecția consumatorului de servicii financiare”, a mai spus guvernatorul. El a încercat să răspundă astfel criticilor aduse BNR în ultimul timp, potrivit cărora Banca Națională n-ar fi asigurat o supraveghere riguroasă pieței bancare, în perioada de boom.
Conversie sau reducerea dobânzii
Sistemul bancar ar suferi pierderi de miliarde de lei dacă soluțiile propuse în prezent ar fi implementate. Astfel, dacă s-ar implementa conversia creditelor la cursul istoric, atunci pierderile ar fi de circa 9,8 miliarde de lei. Dacă ar fi vorba de o conversie la cursul mediu, atunci ar urca la aproape 3,2 miliarde de lei, a atras atenția guvernatorul BNR.
Dacă băncile ar converti creditele din franci în lei la cursul istoric, ar pierde 10 miliarde de lei, potrivit BNR.
În plus, orice formă de ajutor acordat acestor clienți ar fi o discriminare față de ceilalți români cu credite, a spus Isărescu.
Potrivit guvernatorului, singurele soluții realiste sunt negocierea între bancă și client, conversia creditelor la cursul zilei (eventual cu un discount) și reducerea temporară a dobânzii.
Băncile sunt autonome
„A transmite de aici că putem stabili un set de criterii transparente la nivelul întregului sistem ar însemna să distrugem concurența dintre bănci”, a mai spus Isărescu.