Investiţile străine directe se vor înjumătăţi în acest an, la 4-4,5 miliarde euro, comparativ cu un nivel de aproximativ 8 miliarde de euro în 2008, a declarat azi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Investiţiile străine directe au însumat în luna ianuarie 912 milioane euro, în creştere cu 51,2% faţă de nivelul înregistrat în luna corespunzătoare din 2008, de 603 milioane euro.
În opinia guvernatorului, descreşterea intrarilor de capital se poate rezolva pe două căi: printr-o ajustare a unei economii care s-a obişnuit cu intrari mari de capitaluri private, dar o asemenea ajustare este extrem de mare, şi nicio economie nu se poate ajusta la acest nivel. Solutia ar putea veni prin intrari noi de capital.
Varianta a doua ar consta în ajustarea economiei şi a balanţei de plăţi, ceea ce va duce la o reducere a deficitului la 8 - 9% din PIB.
În ceea ce priveşte acordul încheiat cu FMI , guvernatorului susţine că aceste costuri, ataşate pachetului de împrumuturi sunt mult mai mici decât oricare altă formă de finanţare, iar fără o finanţare externă costurile sociale sunt mult mai mari.
Împrumut de 11,4 miliarde DTS
Acordul încheiat are ca scop realizarea unui echilibru între ajustare şi finanţare şi realizarea unei ajustari controlate, care să afecteze mai putin păturile sărace, să menţină solidaritatea socială şi să facă o împărţire a poverii acestei ajustari.
"Suma imprumutului este de 11,4 miliarde DTS (drepturi speciale de tragere)", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Băncii Naţionale, explicând că suma se calculează la cursul din ziua respectivă.
La aranjamentul format din împrumuturi de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare s-ar putea adauga şi un fond de la BEI.
"Dacă am considera doar aranjamentul public, bani care intră în instituţiile publice, este vorba de imprumuturi de 18,95 miliarde euro. Dacă adăugăm şi posibilele împrumuturi pentru sectorul privat, nu pentru balanţa de plăţi, se ajunge la 19,95 miliarde de euro. Se poate adăuga şi aranjamentul de la BEI, care nu a condiţionat însă acordarea împrumuturilor de acest aranjament. Este vorba de 1,5 miliarde de euro pe an. În total, cu tot cu BEI, sumele depăşesc, pe doi ani, 20 de miliarde de euro", a precizat Isărescu.
12 miliarde de euro pentru 2009 Sumele pentru 2009 ajung la 11,8 miliarde euro, dacă se includ şi împrumuturile acordate de BERD pentru sectorul bancar.
Pentru 2010 angajamentele de împrumut ajung la 7,1 miliarde, iar pentru 2011 la 1,05 miliarde de euro, excluzând sumele de la BEI.
CITIŢI ŞI: Boc: Acordul cu FMI va fi semnat peste 10-14 zile