Isărescu despre leu: „Ce depreciere?“

BNR trebuie să evite variaţiile mari, de peste 10%-15%, ale cursului.

Cursul de schimb întors la 3,30 lei pentru un euro „nu mi se pare depreciat“, a afirmat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, prezent la seminarul Mediafax „Talks about Corporate Loans“. „Ce depreciere? După ce s-a umflat, s-a dezumflat puţin (n.r. - moneda naţională)“, a spus Isă- rescu. El a amintit că în piaţa financiară se discuta, în momentul în care cursul de schimb se ducea către 3,1 lei, de posibilitatea de a vedea leul la 2,9 unităţi pentru o monedă europeană. Fluctuaţiile cursului de schimb sunt normale Cursul de schimb va înregistra, în perioada următoare, creş- teri şi scăderi, considerate naturale. „Economia de piaţă este ciclică, iar suişurile şi coborâşurile sunt normale. Mişcările acestea sunt naturale şi pe cursul de schimb“, a mai spus şeful BNR. „Banca centrală trebuie să evite variaţiile mari de curs. Nu sunt sănătoase“, a adăudat Isărescu. În opinia guvernatorului, variaţ iile mari sunt cele care depăş esc 10%-15%. Potrivit cursului comunicat de BNR, leul, cotat la 3,35 unităţi pentru un euro la începutul anului, a sărit de mai multe ori de nivelul de 3,4 unităţi pentru moneda europeană, dar s-a învârtit timp de aproape două luni în intervalul 3,1 unităţi-3,2 unităţi pentru un euro. Ce efecte are cursul Leul puternic din perioada verii i-a făcut pe români să mizeze pe faptul că acesta va deveni şi mai tare. Astfel, creditele în valută mai avantajoase din start datorită dobânzilor mai mici practicate de bănci au devenit şi mai atractive: pe măsură ce leul se aprecia, ratele lunare, exprimate în lei, scădeau. Influenţele pozitive ale leului tare s-au văzut şi asupra facturilor de telefonie, majoritatea tarifelor fiind raportate la euro. „Efectul pozitiv pe care îl are asupra inflaţiei leul apreciat cu 10% este mai mic decât efectul negativ în cazul în care moneda naţională se depreciază cu un procent identic“, a reamintit Isărescu. „Practicăm ţintirea inflaţiei, dar asta nu înseamnă că nu ne uităm la bordul avionului, că ne uităm numai la un indice (n.r. - indicele preţurilor de consum)“, a mai spus Isărescu. Făcând comparaţie cu pilotarea unei aeronave, oficialul BNR a arătat că nu sunt importante câştigurile mici în lupta cu inflaţia dacă avionul îşi schimbă cursul.

PERCEPŢIA ALTEI PIEŢE Cât de tare e văzut leul de jucătorii de la Bursa din Sibiu Jucătorii de la Bursa din Sibiu au pariat în ianuarie pe un curs de 3,42 lei pentru un euro în martie a.c. Leul a fost mai tare decât se aşteptau aceştia. În martie, cei care au încheiat contracte pe cursul leu-euro au anticipat un curs de 3,39-3,4 lei pentru un euro în luna iunie, respectiv 3,43 lei pentru un euro în septembrie a.c.

Aceştia nu au „nimerit“ cotaţiile anticipate pentru iunie, când cursul la finele lunii a fost de 3,27 lei pentru un euro, şi nici pe cele pentru septembrie. În schimb, aceştia au anticipat trendul de slăbire a monedei naţionale în toamnă. La Bursa din Sibiu euro e cotat la 3,35- 3,37 lei pentru decembrie. AŞTEPTĂRILE BNR Banca centrală speră că inflaţia va reveni către 5% Guvernatorul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei. Mugur Isărescu consideră că în ultimele două luni ale anului inflaţia va reveni către 5%. „Speranţa pe termen scurt o reprezintă noiembrie 2006, iar prin efectul de bază, rata inflaţiei ar putea să revină spre 5%“, a spus Isărescu. Indicele preţurilor de consum a crescut cu 1,08% în septembrie din cauza scumpirii alimentelor, transporturilor şi serviciilor de telefonie, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a sărit, pentru prima dată din august 2006, peste pragul de 6%. BNR şi-a asumat pentru acest an ţintirea inflaţiei în intervalul 3%-5%. Guvernatorul nu s-a arătat însă îngrijorat de ieşirea indicelui preţurilor de consum din banda de variaţie menţionată, ci de evoluţia preţurilor de consum în viitor. Aceasta în condiţiile în care factorii care pot influenţa evoluţia preţurilor s-au înmulţit şi au devenit şi mai puternici. Pentru 2008, BNR şi-a propus să ţină inflaţia în intervalul 2,8%-4,8%.