Isărescu: Ştiam că sunt locotenent, nu că m-au făcut colonel. VEZI ce spune şi despre curs şi economie

Cauza creşterii preţurilor a fost în special majorarea cursului valutar, creşterea dolarului, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei în cadrul unei conferinţe susţinute la BNR.

În funcţie de evoluţia dolarului evoluează şi preţurile la combustibili, tariful barilului de petrol fiind exprimat în dolari. Or, preţul combustibililor se regăseşte în toate preţurile produselor. Numai în iulie cursul dolar/leu a crescut cu circa 8%.

În luna iunie inflaţia anuală a atins un nivel de 2,04%. BNR a stabilit pentru 2012 o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual. BNR a menţinut prognozele de inflaţie la 3,2% şi 3% pentru 2012 şi, respectiv, 2013.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în perioada următoare, Isărescu a spus că majorarea preţurilor administrate se va vedea în evoluţia inflaţiei din al doilea semestru. Acesta a mai spus că influenţa venită dinspre preţurile volatile, aşa cum apare aceasta în studiile BNR, încorporează premisele unei recolte normale la legume şi fructe.

Isărescu a mai spus că riscurile privind inflaţia sunt de abatere în sus, cauzele fiind factorii externi, cursul de schimb şi percepţia investitorilor străini.

"Avem o depreciere majoră, de aproape 20%, a leului faţă de dolar. Deocamdată nu se observă puternic pentru că am avut şi o scădere a preţului ţiţeiului", a mai spus Mugur Isărescu. 

"Leul este primul care simte tensiunile. Atenţie însă că în planul secund se află costurile de finanţare, iar impactul este mult mai grav. Faţă de câte lucruri s-au întâmplat în România, pot spune că leul s-a descurcat acceptabil. Nu am făcut nicio corelaţie cu curtea constituţională, şedinţa de politică monetară era programată de la începutul anului", a mai spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului, în ultima perioadă nu s-a îmbunătăţit absorbţia banilor comunitari. "Apare o duplicitate, guvernele spun că este o prioritate, dar care nu se simte. S-a încetăţenit ideea că nu putem să accesăm fonduri: este inacceptabilă această idee. România nu are încă economisire ca să stimuleze dezvoltarea. Iar dacă stimulăm economisirea grevăm asupra cererii de consum", a spus Isărescu. 

BNR, una din cele mai bine capitalizate bănci centrale

În 2009, BNR a acoperit o pierdere acumulată în perioada în care sterilizam, o pierdere acumulată în perioada în care intrau multe capitaluri în România, a mai spus guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, banca centrală este una din cele mai bine capitalizate: "România are fonduri proprii de circa 4 miliarde".

"Obiectivul nostru central nu este obţinerea de profit ci stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară. Încercăm să atingem acest obiectiv. Dacă vreodată este pusă în balanţă stabilitatea ţării şi cea financiară, prioritară este stabilitatea leului. Nu putem să nu se uităm la preţul cu care BNR asigură stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară. Trebuie să acoperim şi costuri de finanţare şi să nu cerem bugetului bani de capitalizare. Suntem în poziţia să facem profit în continuare. Şi facem", a mai spus Guvernatorul.

"Astăzi am făcut plata celor peste 500 de milioane de DST. Am făcut profit şi din această rambursare, şi un profit bunicel. În jumărate de an am făcut cât am făcut doar astăzi din această plată", a precizat Mugur Isărescu.

Despre gradul de colonel...

Întrebat dacă ştie că este colonel al Armatei Române, Isărescu a răspuns: "Ştiam că sunt locotenent. Nu ştiam că m-au avansat la colonel. Am făcut armata. Sunt onorat să fiu colonel al Armatei Române. Şi tata a fost făcut colonel tot la bătrâneţe".