Emilian Isaila: "Problemele din turismul romanesc au fost ascunse in aceasta vara sub un maldar de informatii si stiri despre cat de rau e in Bulgaria."
In acest an, litoralul vecinilor a fost diabolizat de media cu sprijinul autoritatilor din turism si toata lumea a fost fericita. Turismul romanesc nu are nicio problema.
Asta pana cand realizezi ca incendiile de padure din Grecia ce tin de doua saptamani nu au speriat niciun turist. O oficialitate greceasca a anuntat chiar ca sunt mai multi straini care sosesc in tara daca ia in considerare si multimea de cameramani si reporteri care a venit sa relateze despre lupta cu focul.
De fapt de ce ocolesc occidentalii Romania si se ingramadesc in tari precum Grecia si Turcia, chiar daca trebuie sa faca fata unor provocari cum ar fi incendii sau atentate? Raspunsul e simplu: in aceste tari chiar isi pot petrece vacanta, iar serviciile sunt multumitoare in comparatie cu banii platiti.
In Grecia si Turcia, turismul e religia economiei. Sunt atatia oameni implicati in aceasta industrie, unul din cinci angajati lucreaza intr-un domeniu ce are legatura cu turismul, incat ar fi o blasfemie sa-ti bati joc de cei veniti sa-si petreaca vacanta.
In Bodrum, pe coasta de est a Turciei, nu e decat piatra si apa. Nu exista vegetatie, nu exista terenuri agricole, nu ploua si nu sunt anotimpuri. Ba, mai mult, bate si vantul. Orice om de afaceri din Romania ti-ar spune ca e imposibil sa scoti bani din stancile care se pravalesc in mare. Printr-o imbinare intre investitia publica si geniul antreprenorial, Bodrumul a ajuns un adevarat magnet pentru turistii din intreaga lume.
Pe aeroportul din localitate, intr-o zi de vara sunt operate in jur de 150 de zboruri, 90a fiind chartere care transporta turisti. Aeroportul e putin mai mare ca Baneasa, dar organizat, curat si functional. E clar ca de Craciun nu sunt prea multe avioane care aterizeaza la Bodrum, dar in timpul sezonului e un adevarat furnicar.
Statul a construit aeroport si sosele. Imaginati-va ca drumurile sunt sapate in stanca si au doua benzi pe sens. Nu sunt blocaje in trafic. In Romania dureaza mai mult de-un an sa se ridice o sosea suspendata lunga de o suta de metri.
Turismul romanesc ar putea fi unul de succes daca ar fi oameni care sa-si doreasca sa faca bani din aceasta afacere. Pana una-alta, cred ca in Romania se castiga mult mai usor din „imobiliare” pentru a-si mai bate cineva capul cu turistii si nevoile lor.
Cititi si blogul „Experimentul Budapesta”.