ISAILA: Televiziunile sunt anti-Basescu. De ce?

Emilian Isaila: "Exista o aparenta libertate de exprimare."

Cred ca perioada in care Adrian Nastase si PSD-ul controlau media incepe sa para una romantica in comparatie cu ce se intampla acum.

Prin cenzura impusa asupra publicitatii de stat, prin aranjamentele cu trustul lui Dan Voiculescu, Nastase si PSD-ul au reusit, in 2004, sa boicoteze mediatic Alianta D.A. si pe Traian Basescu. Totusi, asa rau cum era atunci, Realitatea TV a jucat corect si, prin aceasta strategie, a reusit sa se impuna ca statie de stiri.

Adrian Nastase, desi il considera pe Traian Basescu un adversar redutabil, prin strategia media creata si boicotul constant al opozitiei simtea ca are o sansa buna sa ajunga la Cotroceni. Si astazi cred ca acea confruntare dintre cei doi care a avut loc in studioul postului public de televiziune a inclinat decisiv balanta in favoarea lui Basescu.

Nu stiu daca va mai amintiti, dar Nastase a evitat incontinuu o confruntare televizata cu fostul capitan de nava. Se discuta la acea vreme despre trei confruntari, apoi despre doua si a ramas doar una, chiar si aceasta fiind nesigura pana in ultimul moment. Asta a fost povestea anului 2004.

Iar cei care credeau ca politicul nu va mai influenta niciodata mass-media nu s-au inselat. Astazi, in Romania, atat politicul, cat si mass-media sunt influentate de miliardarii care au cumparat partidele, o buna parte dintre televiziuni si o parte dintre ziare.

Exista o aparenta libertate de exprimare. Sunt prezentate diferite puncte de vedere, iar manipularea publicului a devenit mult mai subtila. In anumite momente sunt invitati anumiti oameni - politici, analisti sau jurnalisti, despre care se stie ca au anumite opinii. Desi discutia se poarta civilizat, daca in studiou ai trei invitati care sunt pentru demiterea lui Basescu si unul impotriva acesteia, linia generala a emisiunii e data.

Din aceasta cauza e demn de remarcat ca programele informative ale televiziunilor abunda in talk-show-uri in detrimentul programelor de stiri, reportaje sau anchete. Talk-show-urile sunt si mai ieftine si mai folositoare. Stirile costa.

In mass-media de astazi exista un puternic mesaj anti-Basescu, un mesaj propagat cu forta pe toate canalele, un mesaj orientat impotriva majoritatii opiniei publice.

Directia de monitorizare a Consiliului National al Audiovizualului a facut public un raport pentru perioada 22 aprilie-3 mai. In aceasta perioada au fost monitorizate opiniile pro sau contra suspendarii lui Traian Basescu exprimate pe principalele posturi TV. Nu trebuie sa va spun care sunt cele dominante.

Presedintele suspendat a intrunit mai multe opinii favorabile doar la B1 TV, iar la TVR 1 au fost opt opinii contra demiterii si sapte pentru. In rest, toate celelalte statii au lovit in Traian Basescu prin „liderii de opinie obiectivi”. Sa vedeti ce independenta o sa devina televiziunea publica de astazi dupa demisia lui Tudor Giurgiu.

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la adresa www.evz.ro/isaila