ISAILA: Prin cenusa invatamantului romanesc

ISAILA: Prin cenusa invatamantului romanesc

Emilian Isaila: "Scrisoarea unei eleve si colapsul unui sistem corupt".

Interviul publicat de „Evenimentul zilei” pe 8 februarie, „Ioana d’Arc a elevilor”, semnat de Dollores Benezic, a fost impresionant si dramatic. O eleva de liceu, Roxana Iosif, denunta suficienta si coruptia dirigintelui printr-o scrisoare citita in fata elevilor la sfarsitul anului scolar. Am pierdut de ceva vreme legatura cu invatamantul romanesc si ma asteptam sa se fi schimbat ceva. Am fost surprins sa descopar ca o eleva a ajuns constiinta vie a unui sistem in colaps.

Chiar nu inteleg care-i treaba cu scoala romaneasca? Ne-am mintit atatia ani ca avem un sistem care produce excelenta incat am ajuns sa credem o astfel de aberatie propagandistica. Tipii care au terminat „Automatica” si lucreaza pentru Microsoft sau Google n-au invatat nimic la scoala. S-au educat singuri, tragand fire prin caminul P5 din Grozavesti, montand calculatoare, inventand si instaland programe cu vecinul de camera, lucrand de la 18 ani ca inginer de sistem pentru tot felul de companii, pentru ca imediat dupa examenul de licenta sa plece la Bill Gates.

Sistemul de invatamant romanesc este extraordinar daca-l ocolesti sau nu-l iei in serios. Asa s-a dezvoltat unul paralel si privat. Ati uitat de meditatii? Cei mai multi elevi fac meditatii si invata acasa, iar cine nu are bani sa le plateasca, de fapt n-are nicio sansa.

Sitemul romanesc de invatamant este inechitabil. Copiii inteligenti care provin dintr-un mediu defavorizat nu au acces la o educatie de calitate. In Romania, a fi sarac e echivalent cu a fi lipsit de educatie. Ceea ce nu mai e valabil demult pentru nicio tara occidentala. Si, ca sa fim cinstiti pana la capat, scoala ne-a invatat sa furam, sa inselam si sa mintim. Exact lucrurile pe care le reclama Roxana Iosif in scrisoarea citita in fata elevilor Liceului „Sfantul Sava”. Cine n-a copiat in liceu? Cine n-a copiat in facultate?

Consideram ca un profesor e de treaba daca ne lasa cu cartile pe masa. Dar credeam ca treaba cu copiatul era o chestie specifica dictaturii. Acolo eram obligati sa invatam tot felul de lucruri inutile, de la materii tehnice pana la materialism dialectic, iar copiatul era un fel de protest fata de sistem. Te descurcai. Dar descurcatul a evoluat si a devenit un fel de sport national. Care-i treaba sa iei o nota mare la o materie daca n-o meriti? Care-i treaba cu profesorii care vin si dicteaza la cursuri? Care-i treaba cu o programa de invatamant pe care daca o iei in serios ajungi la balamuc, iar dupa facultate esti handicapat din punct de vedere profesional?

Ma bucur ca un elev a pus degetul pe rana. Ma bucur ca mesajul Roxanei a ajuns la parinti si la copii. Elevii din ziua de azi traiesc intr-o lume a oportunitatilor, pot invata sa faca foarte bine un singur lucru si ajung la un succes la care nici nu puteau visa generatiile anterioare. De ce trebuie sa copiezi, sa asculti de dascali imbecili si corupti, de ce trebuie sa taci si sa suferi din cauza unui sistem de invatamant defect? Daca toti elevii ar avea atitudinea Roxanei pentru o singura zi, cancerul din educatie ar disparea ca un fum.

Ne puteți urmări și pe Google News