ISAILA: Orasul care asteapta toamna

Luna august in Bucuresti pare un dar facut de zeitatea protectoare a orasului.

E acea perioada din an in care nu se intampla nimic. Toate vestile proaste sunt doar la stirile de la ora cinci. Adolescentii enervanti si imbracati aiurea din mijloacele de transport in comun au plecat in vacanta. Hotii de buzunare sunt pe litoral - cel romanesc, bulgaresc sau aiurea prin lume. Nu avem greve care sa blocheze circulatia, sunt mai putine masini si, ca prin minune, poti strabate Calea Victoriei in zece minute.

In luna august, Bucurestiul doarme. Cafenelele si restaurantele se renoveaza si nici nu pare ca orasul a trecut prin atatea evenimente si intamplari de la inceputul anului.

Cine-si mai aminteste la sfarsit de august despre focurile de artificii din ianuarie ce marcau aderarea Romaniei la Uniunea Europeana? Cine-si mai aminteste de tumultul din Piata Universitatii cu ocazia alungarii lui Basescu de la Cotroceni sau de cea a referendumului? Acum, orasul respira calm in asteptarea cohortelor de elevi si de masini care-l vor sufoca din nou.

Se pregateste pentru greva studentilor, a profesorilor ori  a asistentelor medicale, pentru alegeri europarlamentare si anticipate. Se pregateste pentru noi asfaltari facute peste cele vechi, pentru noi gropi aparute langa cele abia astupate. Orasul va trebui sa suporte noi zgarie-nori, cartiere rezidentiale, santiere si vesnicele lucrari de infrastructura.

Isi trage sufletul si asteapta ca de la anul sa aiba un nou primar. Acum, e sfarsit de august. Terasele din Herastrau nu sunt aglomerate, apa din lac s-a mai limpezit, iar o micuta barca cu panze taie valurile molcome. Parca nici nu au fost saptamanile fierbinti in care transformatoarele de curent explodau, iar cartiere intregi ramaneau in bezna, perpelindu-se in imensul cuptor. E cald, dar in aer se simte toamna. Poate anotimpul e doar in mintea noastra deformata de incalzirea globala.

Intotdeauna ma gandesc ca orasul nu mai rezista inca un an cu multimea de strazi inchise, cu praful si soarele sufocant, dar, ca prin minune, reuseste intr-un fel sa se salveze si sa ne salveze. Bucurestiul se pregateste pentru un nou anotimp in care Calea Victoriei va fi la fel de inaccesibila pentru automobilisti ca si Calea Lactee.

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila