ISAILA: Natalitatea ca un drob de sare

Emilian Isaila: "Problema demografica a Romaniei e una falsa".

Presedintele Traian Basescu a anuntat in aceasta saptamana, intr-un discurs despre criza demografica, tinut la Sibiu, ca peste 100 de ani „Romania va avea o populatie de 8,6 milioane de oameni”.

Probabil ca toti vor sta in Bucuresti. Va dati seama ce case ieftine, terenurile vor costa din nou 3 euro pentru un metru patrat, locuri de munca... Partea neplacuta e ca jumatate dintre ei vor avea Alzheimer.

In fapt, aceste proiectii statistice nu au nicio legatura cu realitatea. Scaderea populatiei pe plan global ar fi o usurare pentru planeta, stoarsa astazi de ultima picatura de energie. Grija presedintelui pentru viitorul demografic al Romaniei e un pic exagerata.

Romania, dupa executia lui Ceausescu, nu a mai avut niciun fel de politica demografica (daca la nebunia aia poti sa-i spui astfel).

Este foarte ciudat sa vorbim despre natalitate, cand se face atat de putin pentru familiile tinere, pentru copiii nou-nascuti, pentru mamele singure, incat mi se pare ridicol sa ne gandim la apocalipsa de peste 100 de ani, cand iadul e in mijlocul nostru.

Avem un sistem medical care pierde o gramada de copii la nastere si in primul an de viata. Avem cea mai mare rata de abandon in maternitati din Europa, iar statul roman sprijina familia cam cum sprijina Bush retragerea americanilor din Irak.

Cuplurile care au doi copii mi se par pline de curaj. Intr-o lume in care asistenta medicala a celor mici se plateste, iar din prima zi, un copil isi ia o parte importanta din veniturile familiei, mi se pare foarte greu sa le asiguri sanse cat de cat bune de reusita in viata. In ultimii 17 ani, nu s-a facut nimic pentru tineri, nu au case.

Pentru multi dintre ei, o locuinta inseamna o povara financiara vreme de treizeci de ani, fiind tot timpul amenintati ca nu-si pot plati datoriile. Cum poti sa faci doi copii, daca ai un credit la casa si unul la masina? Ce salarii ar trebui sa aiba parintii ca sa poata asigura un viitor acelor copii? Va asigur ca nu pot face asta din salariul mediu pe economie.

Si atunci de ce vorbim despre probleme demografice? Toti stim ca populatia imbatraneste, iar cei din generatia mea (decreteii) s-au obisnuit cu gandul ca vor munci pana la 70 de ani, iar pensia va fi facultativa doar pentru faptul ca nu vor apuca sa se bucure de ea.

Pana sa vorbim de o politica sanatoasa de crestere a populatiei cred ca ar trebui sa rezolvam problema educatiei, a transporturilor, a sanatatii si a locuintelor pentru cei ce sunt in viata si abia dupa aceea sa plangem sub drobul de sare ca generatia viitoare nu va mai avea mostenitori carora sa le lase averile.

Nu exista familie care sa nu-si doreasca copii, dar singurul lucru pe care parintii responsabili nu si-l pot asuma este acela de a-i vedea pe acestia nefericiti din cauza lipsurilor de tot felul.

Problema demografica a Romaniei e una falsa si se poate rezolva foarte usor cu conditia ca veniturile si calitatea vietii sa se imbunatateasca simtitor. Iar daca vom avea un standard civilizat, vor fi destui imigranti care vor dori sa traiasca si sa munceasca in Romania.

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila