ISAILA: Liiceanu, Caragiale si liberalii

Emilian Isaila crede ca electoratul liberal a ajuns in situatia "Cetateanului turmentat" al lui Caragiale.

Domnul Liiceanu a facut o afirmatie interesanta intr-o emisiune la Realitatea TV, fiind invitatul lui Stelian Tanase: "Eu cand am votat cu Alianta in 2004 simpatizam cu liberalii, nu cu PD-ul".

Da, asa e. O intreaga comunitate, a celor care au fost in Piata Universitatii si au crezut in idealurile rostite atunci, a votat in 2004 cu Alianta pentru ca vedea in Traian Basescu un politician care si-a asumat sa schimbe ceva, iar in liberali, simbolul politicii sanatoase. Astazi, cu mai putin de o saptamana inainte de referendum, multi liberali se afla in situatia „Cetateanului turmentat” al lui Caragiale.

Acel „Eu cu cine votez?” e simptomatic pentru simpatizantii PNL. Desi multi analisti au incercat sa inteleaga spre ce orizont se indreapta liderii liberali, n-au reusit sa vada decat o ceata densa. PNL-ul e singura formatiune care nu are nicio strategie de viitor, care nu le-a oferit simpatizantilor nicio sansa sa inteleaga la ce sa se astepte dupa referendum.

Traian Basescu si-a schitat programul si daca se intoarce la Cotroceni, si daca nu. A spus ceva. E problema lui daca se tine de cuvant sau nu, dar fata de Calin Popescu-Tariceanu care si-a bulversat publicul si care s-a ascuns in spatele „responsabilitatilor guvernamentale”, intotdeauna il preferi pe cel care are un proiect.

Nu stiu la ce se gandeste in aceste zile un liberal simplu, un membru al filialei de sector sau dintr-o organizatie a unui oras cu 20.000 de locuitori. Se uita spre marii de la Centru, asteapta un semnal, ceva si nu vine nimic - sau vin mesaje furibunde impotriva lui Traian Basescu, un fost aliat.

Nu-i asa ca se simte ca personajul din piesa lui Caragiale care cauta vreme de trei acte o motivatie pentru a vota cu unii sau cu altii? Cum vor explica liberalii alianta cu PSD-ul e problema lor. Dar disparitia si celui de-al doilea partid istoric de pe scena politica nationala pare o catastrofa. Atunci chiar am putea spune ca idealurile din decembrie 1990 si intreaga lupta impotriva comunismului si pentru reformarea sistemului politic au fost confiscate.

Probabil ca oamenii politici sunt mult mai pragmatici, iar pentru ei viitorul e doar o oportunitate personala si nu o promisiune pentru comunitate, dar cum vad liberalii viitorul partidului ramane un mister, mai ales in cazul in care Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni.

Si mai e ceva, in campania pentru referendum s-au ciocnit doua forte, PD-ul cu PSD-ul. Sunt singurele formatiuni care au profitat de pe urma crizei si s-au apropiat de alegatorii si simpatizantii lor, ceilalti n-au avut nici forta, nici viziunea sa intre in lupta. Pana la urma, de ce a fost suspendat Basescu? Sa devina si mai puternic decat inainte?   

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la adresa www.evz.ro/isaila