ISAILA: In cautarea unei solutii de a renunta la aerul conditionat

Emilian Isaila: "Nu cred ca trebuie sa aruncam aparatele de aer conditionat dar cred ca o politica inteligenta ne poate oferi variante."

Un vecin ma opreste intr-o dimineata la intrarea in bloc si ma intreaba: "Spuneti-mi si mie ce e aia incalzire globala si de ce se face atata tam-tam prin ziare si pe la televizor?" Ridic din umeri si incerc sa nu ma aventurez intr-un discurs ecologic: „Cred ca e vorba despre incalzirea accelerata a planetei din cauza emisiilor de dioxid de carbon”.

„Hai, domnule, fugi de aici! Si pe vremea mea era cald, erau furtuni, si ploua torential. Mie nu mi se pare ca e mai cald astazi decat in urma cu treizeci de ani.” „Sunt studii care spun lucrul asta”.

„Studii, da-le naibii de studii, eu stiu mai bine. Asta cu incalzirea globala e o inventie a politicienilor si a jurnalistilor pentru a ocupa mintea oamenilor ca sa nu se gandeasca la adevaratele probleme”, a mormait barbatul, fara a preciza care ar fi acelea.

M-am gandit ca poate are dreptate, incalzirea globala nu exista, poate fi doar o inventie pentru ca oamenii sa fie guvernati prin frica, prin spaima de sfarsitul lumii. Dar m-am uitat pe bulevardul pe care locuiesc si mi-am dat seama ca vecinul meu nu avea dreptate.

In urma cu zece ani masinile nu mergeau bara la bara si aveam o cu totul alta reprezentare a aglomeratiei. Nu existau aparate de aer conditionat in numar atat de mare, iar orasele nu stateau sa crape din cauza constructiilor. Asta e Romania de azi, o tara care se dezvolta intr-un ritm halucinant si

care-si schimba infatisarea de la o zi la alta, si nu neaparat in bine. Ganditi-va ce se intampla in China si in India, doua economii uriase aflate in expansiune care au nevoie de resurse. Ganditi-va la economia SUA, o mare consumatoare de energie care nu a facut mare lucru pentru reducerea emisiilor poluante.

Din pacate, suntem martorii unor schimbari dramatice, iar mediul nostru de viata e pus in pericol de goana dupa profit si confort. Lumea s-a schimbat si ar trebui sa ne infurie neputinta de a administra aceasta schimbare.

In ciuda dezvoltarii si a ceea ce ne spun mesajele publicitare, astazi cumparam masini mai bune, dar ajungem mai greu la mare sau la munte, iar cand ajungem acolo gasim locuri degradate, aglomerate si lipsite de atractivitate.

Nu cred ca trebuie ca de maine sa aruncam aparatele de aer conditionat pe fereastra sau sa parasim masinile in intersectii, dar cred ca o politica inteligenta ne poate oferi variante prin care civilizatia are o sansa sa supravietuiasca. Din pacate, liderii discuta despre efecte si folosesc seceta ca pe o arma in lupta pentru putere si nu o considera o problema aflata in cautarea solutiei.

Cititi si pe blogul: "Experimentul Budapesta"