ISAILA: Cum a refacut Iliescu spatiul verde din Piata Universitatii

Emilian Isaila: "Fostul presedinte al Romaniei e suparat ca in fiecare an, la jumatatea lunii iunie, jurnalistii scriu despre evenimentele dramatice petrecute in Piata Universitatii in anul 1990."

Ion Iliescu a trimis o scrisoare in care renunta la discursul visceral al acelor vremuri tulburi. Dar in spatele formularii „Manifestatia din Piata Universitatii a fost un prelungit si ilegal miting electoral” se ascunde aceeasi viziune stalinista, in care puterea se castiga si se pastreaza prin violenta.

Din pacate pentru Domnia Sa, intreaga lui cariera politica, incepand cu 1989, este brazdata de episoade sangeroase. Iar ca sef al statului a fost promotorul groazei de-a lungul intregului an 1990. Astfel si-a castigat influenta, astfel a condus Romania in acea perioada, instigand majoritatea populatiei impotriva minoritatii.

Domnul Ion Iliescu spune ca nu apelul sau i-a adus pe mineri in Capitala, ca si cum data de 14 iunie a fost prima oara cand ortacii le-au facut servicii presedintelui si oamenilor sai. Minerii au fost adusi in Bucuresti si pe 29 ianuarie 1990 pentru a inabusi orice revolta a studentilor si a membrilor partidelor istorice.

Pe 28 ianuarie a avut loc mitingul de sprijin pentru Corneliu Coposu si Radu Campeanu care au negociat cu Iliescu si Roman formarea CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala). Acel miting a fost spart de muncitorii de la IMGB chemati de Iliescu, iar a doua zi au venit Miron Cozma si ortacii sa faca ordine.

In acest fel si-a asigurat Iliescu controlul primului parlament. Minerii au mai venit si in data de 13 februarie 1990, dupa mitingul de cu o zi inainte din fata guvernului. Asa ca degeaba incearca astazi fostul presedinte sa se dezvinovateasca. Opozitia din 1990 a fost strivita cu batele ortacilor din Valea Jiului.

Fostul presedinte spune: „Am trecut cu totii pe langa un razboi civil doar pentru ca o mana de oameni nu s-a impacat cu rezultatul alegerilor din 20 mai 1990”. Din moment ce la punctul doi al aceleiasi scrisori se spune ca organizatorii s-au retras din Piata dupa alegeri, cine naiba mai putea provoca „razboiul civil”?

Altceva il nemultumeste pe Ion Iliescu. Faptul ca Romania a inceput sa se modernizeze atunci, in acele zile cand o minoritate s-a desprins de comunism si a decis sa-l inlature din societate. Faptul ca astazi suntem in NATO si in Uniunea Europeana e pentru ca atunci zeci de mii de oameni au decis in cor drumul acestei tari spre democratia de tip occidental, si nu spre o „democratie originala” vegheata de un „despot luminat”.

„Evenimentul zilei” publica scrisoarea lui Ion Iliescu pentru ca reprezinta un document istoric. E viziunea actuala despre acele evenimente sangeroase a celui care a asmutit o parte a populatiei impotriva alteia. E din gandirea celui care a refacut spatiul verde din Piata Universitatii cu ajutorul minerilor.

De acelasi autor cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la adresa www.evz.ro/isaila