Da, logic, o mesteci, si dupa?
Asteptam ieri metroul in statia Piata Unirii si m-am simtit pierdut pe o mare de guma folosita. Parca paseam pe un covor de culoarea gri inchis care avea tendinta sa ocupe intreaga pardoseala.
Pusti fiind, imi amintesc faptul ca era un dezastru sa fii prins in timpul orelor de scoala mestecand guma. Era un gest retrograd. Tin minte ca aveam o profesoara de romana mai violenta si daca te prindea asupra faptului iti dadea o palma de-ti sarea ciunga din gura. Pot spune ca avea o tehnica buna.
Astazi, se mesteca foarte mult, chiar ma gandeam ca am senzatia cateodata ca producatorii folosesc o substanta care ne face dependenti de pernitele albe, fara zahar.
Oricum, campaniile in care ti se explica faptul ca mai bine mesteci guma decat sa te speli pe dinti si-au facut efectul. Noroc ca nici producatorii de pasta de dinti ne se lasa. Asa ca am ajuns sa mestecam si sa ne spalam pe dinti o buna parte din zi. Dar se pare ca daca tuburile goale de pasta le aruncam la gunoi, guma nu are aceeasi soarta.
Chiar nu vreau sa fac morala, dar ma enerveaza sa ma intalnesc cu ghemul de cauciuc in cele mai neasteptate locuri. Cati pantaloni si rochii nu v-ati distrus pentru ca pe fotoliul din sala de cinema un nesimtit a lasat ce-a mestecat?
Te intalnesti cu resturile cu iz de menta pe scaunele din autobuze, lipite sub tablia meselor din restaurante, ca sa nu mai zic de covoarele si mochetele din spatiile publice. Nu vreau sa vorbesc aici despre cand este politicos si cand nu sa mesteci.
Asta o las in grija parintilor si a sistemului public de invatamant care, pe langa atatea esecuri, il mai poate trece si pe acesta pe lista fara sa deranjeze pe nimeni. Dar mi-e teama ca suntem aproape de situatia de a trai intr-un oras cu trei milioane de oameni care mesteca si arunca pe jos.
Cand eram mic faceam colectie de ambalaje de guma. Toata smecheria era sa faci rost de marci cat mai rare. Imi amintesc faptul ca una dintre primele propozitii pe care le-am invatat in limba engleaza a fost cea tiparita cu litere marunte pe hartiile viu colorate de pe fasiile aromate: „Keep your country clean” (Pastreaza-ti tara curata). Cred ca a arunca la gunoi ce-ai mestecat e un bun inceput cand vine vorba de patriotism si de educatie.
De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la adresa www.evz.ro/isaila