ISAILA: Cat costa sa fii in forma?

Cred ca una dintre cele mai banoase afaceri din oras nu e luata in seama de antreprenori, concentrati, mai nou,  pe a genera cafenele de succes.

E vorba despre salile de fitness. Sunt din ce in ce mai multi oameni care au inteles importanta sportului. Ar vrea sa ajunga la o sala, sa-si faca un abonament, dar cele trei cluburi civilizate din oras au preturi prohibitive.

O prietena care locuieste si lucreaza in Budapesta mi-a spus ca pretul de acces la sala in Bucuresti e dublu fata de cel din capitala Ungariei. Normal sa fie asa, pentru ca aici nu exista competitie, iar multe cluburi au aparatura veche, nu-si promoveaza serviciile si, in general, nu au profesionisti care sa le administreze afacerea.

Si chiar e o afacere in jurul careia se invart si altele, cum ar fi vanzarile de echipament sportiv, sustinatoare de efort sau mancare sanatoasa. Problema e ca aceia care incep o astfel de afacere nu se pricep. E mai simplu sa pui cateva fotolii la parterul unui bloc si sa faci cafea decat sa scoti bani pentru ca oamenii vor sa se mentina in forma.

Dar traim intr-o lume in care sunt din ce in ce mai multi cei care vor sa investeasca in sanatatea lor, iar antreprenorii pierd o gramada de bani pentru ca nu sunt in stare sa administreze o astfel de afacere.

Cluburile de sanatate din Romania ori se adreseaza numai femeilor, ori nu sunt decat biete sali de forta de cartier unde vin recuperatorii din vecini sa-si umfle muschii, ori nu au sauna si nici piscina, ori nu au servicii de calitate. De exemplu, nu poti sa alergi pe banda si sa nu te uiti la televizor, imaginile te relaxeaza si te ajuta sa-ti duci la capat programul de antrenament.

Cele mai multe sali nu au televizoare. Nu poti sa faci forta si sa nu ai aparate pentru toate grupele de muschi sau sa ai aparate in fata carora clientul sta si se uita pentru ca nu intelege din prima cum le-ar putea folosi.

Sunt putine lucruri mai relaxante decat acela de a petrece o zi intr-un club de fitness. Cred ca e o modalitate excelenta de a scapa de stres, dar, din pacate, o astfel de operatiune in Bucuresti costa in jur 40 de euro. Un abonament pe un an la un club care are toate facilitatile trece de 1.000 de euro. Sunt foarte putini oameni care-si permit un asemenea lux. Sanatatea poate fi o afacere, dar mi se pare exagerat sa se transforme intr-un privilegiu.

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila