Irod, geniu al arhitecturii

Irod, geniu al arhitecturii

National Geographic prezintă, în premieră, povestea unui arheolog şi a eforturilor sale de localizare a "Mormântului lui Irod", regele antic rămas în conştiinţa populară mai degrabă prin actele sale de cruzime decât prin geniul său în arhitectură.

Documentarul „Mormântul lui Irod“ vorbeşte despre eforturile arheologului israelian Ehud Netzer, supranumit „Indiana Jones al Israelului“, de a descoperi cea mai intimă creaţie irodiană, locul său de odihnă veşnică. Indiciile care au dus în final la importanta descoperire s-au materializat de-a lungul a trei decenii de cercetări în care renumitul arheolog a examinat în detaliu fiecare creaţie a lui Irod şi izvor antic spre a desluşi viziunea arhitecturală a regelui israelit.

Masacrul inocenţilor, contestat de experţi

Irod cel Mare, rege al Iudeii, care a domnit intre anii 37-4 înainte de Hristos, este cunoscut în conştiinţa populară pentru ordinul de masacrare a tuturor copiilor de sex masculin de până la 2 ani. Majoritatea experţilor biblici contestă veridicitatea istorică a acestui episod prezentat în Evanghelia după Matei, dar susţin că povestea are un sâmbure de adevăr deoarece Irod cel Mare şi-ar fi ucis într-adevăr mai mulţi membri ai familiei sale. Regele Iudeii, stat vasal Romei, a murit la 67 de ani, răpus de suferinţă şi nu tocmai în deplinătatea facultăţilor mintale, dupa ce şi-a ucis soţia.

Ehud Netzer a pornit ampla sa cercetare de la însemnările lui Flavius Iosef, istoric din Ierusalim, contemporan al regelui Iudeii. Acesta a descris viaţa, moartea şi chiar înmormântarea lui Irod, care a avut loc la Herodium, un uriaş centru administrativ ce cuprindea palatul regal şi mausoleul unde a fost depus trupul suveranului. Istoricul antic nu a indicat însă în niciuna din scrierile sale locul exact al mormântului.

Templu cât 26 de terenuri de fotbal

Irod cel Mare a ridicat în Iudeea peste 20 de palate, temple, fortăreţe şi oraşe de dimensiuni impresionante. La Cezareea, el a construit unul din cele mai mare porturi de la Marea Mediterană, o realizare demnă de a se alătura celor Şapte Minuni ale lumii. Cel de-al Doilea Templu de la Ierusalim, extins în timpul celor 33 de ani de domnie a lui Irod, eclipsa altarele pagâne ale romanilor prin dimensiunile sale impozante, echivalentul a 26 de terenuri de fotbal. Se spune că 1.000 de preoţi au fost instruiţi de rege în tehnici de construcţie pentru a păstra intact lăcaşul sfânt. Documentarul prezentat de National Geographic reconstituie cu ajutorul tehnologiei ultramoderne creaţiile impresionante ale lui Irod cel Mare.

Ne puteți urmări și pe Google News