Studiu IRES: Profilul românilor care au votat doar la europarlamentare, comparat cu cei care au votat și la referendum
- Emanoil Ursache
- 30 mai 2019, 14:59
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie ( IRES ) a dat publicității un studiu în care sunt prezentate principalele caracteristici socio-demografice ale românilor care au votat doar la alegerile europarlamentare, în comparație cu cei care au ales să își exercite dreptul de vot și la scrutinul pe justiție.
Prima concluzie la care a ajuns IRES este că cei care au votat la ambele scrutine sunt, în medie, mai tineri decât cei care au participat doar la alegerile europarlamentare. Doi din trei indivizi care au votat doar la europarlamentare sunt pensionari, în timp ce majoritatea celor care au pus ștampila pe toate cele trei buletine de vot lucrează în mediul privat.
Persoanele care au votat la ambele scrutine sunt mai interesate de mediul online, iar cei care au ales doar la europarlamentare sunt mult mai interesați de politică. Klaus Iohannis și Dacian Cioloș se bucură de un grad de încredere mult mai ridicat din partea celor care și-au exprimat opțiunea și la Referendumul din 26 mai. Liviu Dragnea este mult mai apreciat de către cei care au ales să nu răspundă la cele două întrebări adresate poporului, de către președinte.
Din cei care au votat doar la referendum, 44 % dintre aceștia s-au hotărât să meargă la vot fix în ziua alegerilor. Chiar dacă au participat doar la referendum sau și la europarlamentare, 8 din 10 persoane au ales să ștampileze „DA” la ambele întrebări. Două treimi din persoanele care au votat doar la europarlamentare, boicotând referendumul, consideră că România se îndreaptă într-o direcție bună. În zona de sud a țării, refuzul celor care au votat la europarlamentare să participe la scrutinul pe Justiție este mult mai ridicat decât în restul țării, potrivit IRES.
Sondajul de opinie a fost realizat telefonic, prin metoda CATI, pe parcursul zilei de 26 mai, în timpul desfășurării procesului de vot. Eșantionul a cuprins 6.210 repondenți, cu vârste de cel puțin 18 ani. Marja de eroare maximă tolerată este de +/- 2,4 %.