Iranienii au devenit brusc interesați de ecologie. INTERESAȚI Rău
- Alexandru Afrim
- 1 iulie 2018, 13:12
Iranienii răniţi în sudul țării în urma unor ciocniri între poliţişti şi manifestanţi. Oamenii nu erau mulțumiți de calitatea apei
Maii multe persoane au fost rănite în confruntări nocturne între poliţie şi manifestanţi care protestau faţă de poluarea apei la Khorramshahr, în sud-vestul Iranului, a anunţat duminică agenţia oficială iraniană de presă Irna, relatează AFP.
”Nimeni nu a fost ucis”, scrie agenţia, citându-l pe viceguvernatorul oraşului, Valiollah Hayati, după ce televiziunea cu capital saudit Al-Arabiya a afirmat că poliţia a împuşcat ”cel puţin patru manifestanţi” în aceste ciocniri.
Bilanţul oficial al confruntărilor este de un manifestant grav rănit şi ”câţiva poliţişti” uşor răniţi de proiectile.
Potrivit Irna, aproximativ 500 de persoane, ”în principal tineri”, s-au adunat într-o piaţă din oraş pentru a le cere autorităţilor să acţioneze împotriva unei recente poluări a reţelei de alimentare cu apă curentă, improprie consumului.
Alt grup, căruia Irna nu-i precizează numărul, s-a adunat în faţa unei moschei.
Manifestanţi au incendiat mai multe pubele şi un pod şi au avariat mai multe alte bunuri publice, iar poliţia a tras cu grenade lacrimogene pentru a-i dispersa, mai scrie agenţia.
Potrivit Irna, poluarea apei observate la Khorramshahr şi în oraşul vecin Abadan a antrenat mai multe manifestaţii în ultimele trei săptămâni.
Iranul se confruntă cu dificultăţi economice de mai multe luni.
Într-o alocuţiune publică, transmisă în direct duminică de televiziunea naţională, vicepreşedintele iranian Eshagh Jahangiri a apreciat că reintroducerea sancţiunilor americane - suspendate în urma acordului internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015 din care Statele Unite au decis să se retragă în mai - este departe de a fi singurul factor de explicaţie.
Economia iraniană, a declarat el, suferă de mai multe ”rele”, precum o prea mare dependenţă de petrol, slăbiciunea sectorului privat, fragilitatea sectorului bancar.
Situaţia ”nu este critică”, ci ”specială”, şi impune să fie luate măsuri, a declarat la rândul său ministrul Industriei şi Comerţului Mohammad Shariatmadari, în contextul în care moneda naţională s-a depreciat cu aproape 50% faţă de dolar în şase luni, iar inflaţia accelerează.
Luni şi marţi, comercianţi din Marele Bazar de la Teheran au făcut o rară grevă, în semn de protest faţă de deprecierea monedei naţionale şi obstacole în calea activităţii de care acuză puterea. Scurte ciocniri au avut loc atunci între câteva zeci de contestatari şi forţe de ordine în centrul capitalei.