ÎPS Teodosie este unul dintre cei mai controversați șefi ai Bisericii Ortodoxe. De curând a intrat în conflict direct cu Patriarhia Română și Sfântul Sinod, insistând ca Arhiepiscopia pe care o conduce să fie ridicată la rang de mitropolie.
Arhiepiscopul Tomisului și-a îndreptat atenția către Universitatea Ovidius din Constanța. El pretinde de la aceasta suma de 158.000 de lei, aproximativ 30.000 de euro. În acest sens a deschis un proces în justiție. ÎPS Teodosie a scăpat cu avertisment scris, din partea Sfântului Sinod, pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.
ÎPS Teodosie vrea banii Universității Ovidius
Arhiepiscopul Tomisului a deschis un proces împotriva Universității Ovidius din Constanța. ÎPS Teodosie reclamă faptul că a fost scos la pensie după ce a împlinit vârsta de 65 de ani. El ar fi dorit să i se prelungească contractul de profesor. Iar refuzul conducerii Universității din Constanța, susține, i-ar fi afectat reputația și numele, pe care și le evaluează la 158.000 de lei.
ÎPS Teodosie a fost profesor titular la Universitatea Ovidius din Constanța până la pensionarea la termen, la vârsta de 65 de ani. Conducerea unității de învățământ a decis să nu-i mai prelungească contractul de cadru didactic.
Drept urmare, Arhiepiscopul Tomisului a acționat în instanță și solicită 158.000 de lei, circa 30.000 de euro, de la Universitate. Suma reprezintă, în opinia lui ÎPS Teodosie, drepturile salariale ce i s-ar fi cuvenit pentru anul universitar 2021-2022, dar și o reparare a prejudiciului moral suferit. Arhiepiscopul spune că Universitatea i-ar fi putut prelungi contractul deoarece nu existau suficienți profesori titulari la catedră.
Dosarul deschis de ÎPS Teodosie se va judeca la Tribunalul Constanța, iar termenul a fost fixat pentru data de 18 aprilie 2024.
Arhiepiscopul Tomisului în conflict cu Sfântul Sinod
La finalu lunii februarie, Sfântul Sinod hotăra sancționarea cu avertisment scris a lui ÎPS Teodosie. Conducerea Bisericii Ortodoxe a luat această măsură ca urmare a presiunilor publice pe care le-a făcut arhiepiscopul pentru transformarea Arhiepiscopiei pe care o conduce în Mitropolie.
Deși a fost refuzat în mai multe rânduri, deoarece Arhiepiscopia nu întrunește condiționalitățile din regulamentele bisericești, ÎPS Teodosie a forțat o decizie favorabilă. În acest sens, apropiații săi au organizat manifestații de stradă, în Constanța, dar și diferite alte acțiuni. Chiar el a cerut ca toți credincioșii constănțeni să țină post și să se roage pentru succesul demersului său.
Sfântul Sinod l-a pus în discuție pe arhiepiscop. Într-un comunicat de presă se vorbea despre încălcarea ordinii statutare şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii și a societății. De asemenea, în acuzațiile formulate se făcea referire la „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.
Biserica spunea că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost respinsă încă din 2003, de Sfântul Sinod al BOR, prezidat de Patriarhul Teoctist.
ÎPS Teodosie a scăpat cu dojană scrisă
Principala nemulțumire a înalților prelați din Bisericii Ortodoxe în privința ÎPS Teodosie a fost că insistă ca arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie.
La finalul ședinței din 29 februarie, Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat oficial pedeapsa pentru arhiepiscopul Tomisului. Teodosie a fost sancţionat pentru acţiunile sale cu „dojană sinodală scrisă”.