iPhone se vinde "pe cartela"

Apple limiteaza vanzarile: un client poate achizitiona doua telefoane. Platile pot fi efectuate numai cu cardul pentru ca producatorul sa aiba baza de date cu numele cumparatorilor.

Doar doua iPhone-uri pentru fiecare cumparator si plata exclusiv cu cardul. Acestea sunt noile restrictii impuse de Apple, prin care producatorul „telefonului total” incearca sa evite traficul cu iPhone pe piata si sa pastreze in stoc suficente aparate pentru perioada Sarbatorilor de Iarna, releva AFP.

Grupul Apple a recunoscut, saptamana trecuta, ca din cele 1,4 milioane de unitati vandute in primele trei luni de la lansarea iPhone, din 29 iunie a.c., aproximativ 250.000 au fost deblocate cu ajutorul unor softuri pirat.

Dupa ce echipele de hackeri au reusit sa decodeze, in august, aceste telefoane cu ecran sensibil la atingere, care iti permit sa asculti muzica si sa navighezi pe internet, aparatele pot functiona si in alte retele, nu doar cu cartela operatorului american AT&T, care are exclusivitate pentru Statele Unite. Faptul ca iPhone-ul deblocat poate fi utilizat in reteaua oricarui operator de telefonie mobila din lume a dat nastere unui trafic important cu astfel de terminale catre Europa si Asia, unde acestea nu sunt inca puse in vanzare.

Hackeri mai destepti ca Apple

Recent, Apple a lansat un soft de update, care, fiind folosit pe terminalele decodate din reteaua AT&T, le facea imposibil de utilizat. Aceasta s-a intamplat insa numai intr-o prima faza, imediat dupa lansarea programului.

Hackerii s-au miscat repede si au scris noi programe pentru deblocarea totala a telefonului, potrivit site-urilor specializate.

In prezent, pe site-ul eBay, de exemplu, sunt puse in vanzare sute de iPhone-uri deblocate. Cel mai frecvent, acestea pot fi achizitionate la un pret cuprins intre 500 si 600 de dolari. Comerciantii ilegali risca procese

In Franta, aparatele decodate sunt vandute prin intermediul site-urilor specializate in comert, cu abonamente la alti operatori decat Orange, companie care a incheiat un acord de exclusivitate cu Apple pentru vanzarea iPhone. Acesti distribuitori pe internet sunt amenintati cu procese de catre Orange, care a programat lansarea oficiala a aparatului pe piata franceza, la sfarsitul lunii noiembrie, la un pret de 399 de euro.

Alaturi de parteneriatele cu americanii AT&T si cu francezii de la Orange, Apple a mai incheiat acorduri de exclusivitate cu O2 in Marea Britanie si cu T-Mobile in Germania.

In contextul deprecierii monedei americane, traficul cu iPhone-uri catre statele din Europa infloreste. La cursul de schimb din prezent, un terminal american deblocat costa in Europa echivalentul a 277 de euro.

Apple a vandut deja 1,4 milioane de iPhone-uri, dintre care 270.000 in primele zile dupa lansare. Pentru cresterea vanzarilor, grupul a redus pretul aparatului cu 200 de dolari, pana la 399 de dolari. Compania estimeaza ca va vinde 10 milioane de telefoane pana la sfarsitul acestui an.

IN ROMANIA

Pana la 750 de euro pentru un terminal

Cu toate ca lansarea oficiala pe piata romaneasca a „telefonului total” este asteptata abia in a doua jumatate a anului viitor, aparatul a ajuns deja in tara noastra. De la inceputul lunii octombrie, cativa romani folosesc zi de zi un iPhone. Utilizatorii aparatului decodat se inmultesc pe zi ce trece. Cei care doresc sa-si cumpere un iPhone apeleaza la distribuitorii on-line si scot din buzunar intre 374 si 750 de euro pentru un terminal adus din Statele Unite.

Reprezentantii Apple in Romania, compania IRIS, au avertizat recent ca dispozitivele sunt vandute ilegal pe piata autohtona si ca nu beneficiaza de suport din partea companiei deoarece au softul modificat.

Apple nu este compania care produce iPhone-ul, ci doar detine drepturile asupra conceptului, dupa ce a creat designul si softul aparatului. In procesul de productie sunt implicate peste 30 de firme din intreaga lume.