Succesul, o rutină: aceiaşi blugi, aceeaşi maletă neagră şi încă un produs revoluţionar de la Steve Jobs.
Nu sunt un mare fan al telefoanelor în formă de săpun luat sub talpă. Adică plate, subţiri şi care îţi alunecă în mână ca un ţipar. Recent am cumpărat un smartphone „made in Finland” tocmai din acest motiv. Am vrut să-l simt în palmă. S-ar părea că m-am grăbit.
Aceasta pentru că Steve Jobs a lansat luni iPhone-ul de generaţia a patra. Noul telefon este „cel mai mare avans de la lansarea primului iPhone”, a spus CEO-ul Apple şi, la prima vedere, are dreptate. iPhone 4 are peste 100 de noi caracteristici faţă de predecesorul iPhone 3GS şi arată extraordinar.
Pentru majoritatea analiştilor, a se citi aici extrem de influenţii technoblog geri din SUA, nu este încă limpede dacă noul telefon al Apple va putea repeta succesul generaţiilor mai vechi.
Din 2007, piaţa smartphone-urilor s-a schimbat considerabil, iar concurenţa este extremă după ce Google a lansat sistemul de operare Android, deja foarte popular. Până când cifrele vânzărilor noului „gadget” vor fi publicate, toată lumea e de acord că iPhone 4 se ridică la nivelul aşteptărilor. Jobs pare să fi dat iar lovitura cu un telefon deştept şi frumos.
Lansare cu sincope
„Uitaţi cum facem. În sală sunt 570 de unităţi conectate la Wi-Fi. Trebuie să alegeţi: ori vreţi să vă prezint în continuare ce poate face iPhone-ul şi vă închideţi aparatele, ori rămâneţi conectaţi şi vorbim despre altceva”. Din cauza problemelor cu supraîncărcarea reţelei, Steve Jobs nu reuşea să se conecteze ca să arate ziariştilor şi fanilor Apple din sală cum ce se „mănâncă” iPhone 4.
Cu excepţia problemelor de reţea, prezentarea a fost aproape identică cu orice lansare din ultimii ani a produselor Apple. O scenă, un ecran, două-trei sticle de apă şi un Steve Jobs parcă mai slab decât de obicei, îmbrăcat în obişnuiţii jeanşi şi purtând o maletă neagră. Din glumiţă în glumiţă - eu am văzut lansarea înregistrată on-line - şeful Apple şi-a făcut iarăşi datoria.
„Este fără îndoială cel mai precis şi mai frumos lucru pe care l-am făcut vreodată. (...) Superb”, aşa şi-a început Jobs prezentarea, continuând „Opriţi-mă dacă aţi mai văzut asta”. Era o aluzie la incredibila „scăpare” a Apple din luna aprilie. De obicei, dezvoltarea oricărui nou produs Apple se face într-un secret total şi, până când Jobs urcă pe scenă, lumea nu ştie niciun detaliu. De data asta, un prototip iPhone 4 a fost probabil uitat de un angajat într-un bar din California şi imaginile cu seducătorul aparat pozat din toate unghiurile au umplut internetul.
Mai subţire, dar cu creierul mai mare
Materialele folosite sunt sticla, faţă şi verso, încadrată într-o margine de oţel inoxidabil, iar designul este cel adoptat pentru întreaga linie a noilor produse Apple, cu margini pronunţate şi utilitar, scrie popularul blog de gadgeturi Gizmodo.
Metalul care dă structura telefonului are şi funcţia de antenă Wi-Fi şi 3G. iPhone 4 este mai subţire cu 34% faţă de versiunea 3GS şi Jobs susţine că este cel mai subţire smartphone de pe piaţă.
Procesorul este acelaşi de la iPad, A4, un procesor rapid şi economic, care rulează sistemul iOS4, multitasking. Cât despre baterie, mai mare decât actuala, acesta ţine telefonul în viaţă cu 40% mai mult decât până acum. 300 de ore de stand-by, 7 ore de vorbit prin 3G, 10 ore de browsing prin Wi-Fi, 10 ore de video şi 40 de ore de muzică, asta e „vigoarea” iPhone 4.
Imagine perfectă
Display Retina, aşa numeşte Apple ecranul iPhone 4, cu o rezoluţie de 960 pe 640 de pixeli. Asta înseamnă de patru ori mai mulţi pixeli decât versiunea actuală şi, spun cei care au participat la lansare, imaginea este clară precum cristalul.
Rezoluţia este de 326 pixeli pe inch, o definiţie mai bună decât capacitatea ochiului uman, care distinge 300 de pixeli pe inch, iar contrastul de 800 la 1. Chiar cu un zoom puternic, imaginile şi mai ales textul se văd acum perfect, ajutate şi de stratul special împotriva uleiurilor cu care este acoperit ecranul.
Camerele sunt printre noutăţile cu care vine iPhone 4, telefonul având acum şi o cameră VGA pe faţă pentru video conferinţă. Camera principală este dotată cu lentile mai mari, Leika, şi cu flash, având o rezoluţie de 5 megapixeli. Lângă camera de pe faţă a apărut şi un nou microfon, ce are rolul de a anula zgomotul de fond.
Telefonul are acum un giroscop încorporat, mai bun decât acceleratoarele anterioare, ce „simte” rapid unghiul din care este privit ecranul. Poate unul dintre punctele slabe ale telefonului este acela că foloseşte un micro-SIM, destul de neobişnuit pentru piaţa din România, de exemplu.
„Este, fără îndoială, cel mai precis şi mai frumos lucru pe care l-am făcut vreodată. Superb... Opriţi-mă dacă aţi mai văzut aşa ceva.”, STEVE JOBS, cu aceste cuvinte şi-a început managerul Apple prezentarea telefonului iPhone 4
LANSARE PE PIAŢĂ iPhone 3GS va fi vândut în paralel
iPhone 4 va putea fi cumpărat cu începere din 24 iunie exclusiv din magazinele AT&T din SUA, rezervările debutând pe 15 iunie. Preţul unui iPhone de 16 GB este de 199 de dolari, iar versiunea de 32 GB costă 299 de dolari, împreună cu un abonament AT&T.
Din 24 iunie, iPhone 3GS va fi oferit la preţul de 99 de dolari. Apple a anunţat că până la sfârşitul anului noul telefon va fi disponibil în 88 de ţări, prin intermediul reţe le lor partenere. Jobs a anunţat că, în trei ani, Apple a vândut 100 de milioane de dispozitive mobile (iPod, iPhone, iPad), iar aplicaţiile achiziţionate pentru aceste sisteme au depăşit cifra de 5 miliarde. CÂND ÎL ATINGEM? În România, prin toamnă
Cei de la Apcom, importatorul general al produselor Apple în România, nu au dorit să comenteze despre momentul sosirii pe piaţa internă a telefonului iPhone4.
De acelaşi refuz ne-am lovit şi la Orange, cei care au comercializat până acum fiecare model de iPhone.
Cum preşedintele Apple a anunţat că telefonul va fi distribuit în 88 de ţări până la sfârşitul anului, este foarte probabil ca acesta să ajungă şi în România prin toamnă.
Modelul 3GS se vinde şi la ora actuală, la liber, cu un preţ de 649 de euro varianta de 32 de GB şi 549 euro varianta mai mică, de doar 16 GB.