Iordănescu: „Nu regret că am intrat în politică”

Anghel Iordănescu, unul dintre cei mai titraţi antrenori din fotbalul românesc, s-a avântat în politică. Generalul care a câştigat multe bătălii pe gazon încearcă să prindă aceeaşi glorie şi ca om politic. După un scurt stagiu ca senator, Iordănescu a ales calea mai dură a administraţiei. Înarmat de PSD, genaralul în rezervă trage speranţă să ajungă în fruntea judeţului Ilfovului, ca preşedinte al Consilului Judeţean.

De ce aţi intrat în politică? Este un lucru foarte simplu. În primul rând am intrat în politică din dorinţa de a continua ceea ce am făcut în sport. Dacă în sport, în multe situaţii am reuşit să aduc satisfacţii, sper că şi în politică sau prin politică să pot aduce bucurii oamenilor, să îi sprijin şi să le rezolv din necazurile pe care le au. Într-un fel sau altul, îmi doresc o altfel de politică.

Consideraţi că aveţi vocaţie de politician? Nu îţi trebuie neapărat vocaţie. Vocaţia va veni cu timpul, nimeni nu s-a născut politician. Cred eu că am o oarecare înclinaţie spre acest lucru pentru că întotdeauna mi-a plăcut politica. Un altfel de politică, nu cea de scandaluri, cea de show-uri televizate.

Se aseamănă politica cu fotbalul? Da, se poate spune şi aşa.

Care sunt asemănările? Şi în politică, şi în fotbal lucrurile se desfăşoară sub aspectul interesului cetăţeanului. Fotbalul nu se poate juca fără spectatori, iar politica nu se poate face fără oameni, fără suportul oamenilor, fără electorat.

Unde sunt faulturile mai puternice, în fotbal sau în politică? Nu ştiu dacă termenul este cel indicat, dar eu zic că în general în fotbal lucrurile se desfăşoară pe teren. În politică, multe lucruri se rezolvă, nu pe masa, ci sub tabla de joc.

Pentru că tot a fost vehiculat termenul de „blat” în această campanie, credeţi că se fac blaturi între politicieni? Nu ştiu, dar eu cred că trebuie luat în seamă, dacă preşedintele a menţionat acest lucru. Din punctul meu de vedere, nu am date concrete, eu nu vin cu certitudini, dar dacă vorbim despre blaturi eu cred că nu este normal să se întâmple.

Aveţi cunoştinţă de vreunul? Din fotbal da, din politică nu. (Râde) Nu aş vrea să dau exemple pentru că nu mai este un aspect care să mă intereseze atât de mult. Au fost blaturi şi în campionatul recent încheiat.

Ca senator, aţi avut vreo iniţiativă legislativă până acum? Nu, din păcate nu, pentru că timpul nu mi-a permis. A fost destul de scurt şi de ce să nu recunosc şi faptul că am fost la început de mandat. A fost o perioadă de acomodare.

De ce candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Ilfov? Dacă într-o perioadă a vieţii mele am obişnuit oamenii cu satisfacţii prin rezultatele echipei Steaua sau a echipei naţionale, acum îmi doresc să mă pun în slujba oamenilor şi să îi ajut pe oameni, să îi sprijin în probleme pe care le au şi care ţin de Consiliul Judeţean. Nu uitaţi că am casă în judeţul Ilfov, în Pipera, şi de aici şi dorinţa de a candida.

Ce planuri aveţi pentru Ilfov? În linii mari, în multe dintre localităţile din judeţul Ilfov problemele sunt aceleaşi. Lipsa insuficientă a infrastructurii şi aici mă refer la tehnică, la canalizare, la apă. Infrastructură rutieră, dacă judeţul este unul relativ mic, 1500 de kilometri pătraţi, infrastructura rutieră lasă multe de dorit. O altă problemă este lipsa grădiniţelor din judeţ, necesitatea modernizării şcolilor. Există probleme şi în sănătate. Sunt şi altele: gunoaiele şi groapa de la Glina, transportul în comun. Este un chin să te deplasezi din judeţ în Bucureşti şi invers, în condiţiile în care sunt foarte mulţi oameni care locuiesc acum în Ilfov şi vin la serviciu în Bucureşti.

Cum sunteţi cotat în sondaje? Ce şanse aveţi în faţa contracandidaţilor dvs? Nu m-a interesat cum stau la ora actuală în sondaje. În orice caz, mi-aş dori o altfel de politică, nu cu atacuri, nu cu înjurături, scandaluri. Eu îi salut pe candidaţii mei, le urez succes şi eu zic că cel mai bun să câştige, asta pentru că vin dintr-o lume în care fair-play-ul este important. Eu sper însă că voi câştiga.    Cine v-a convins să apucaţi această cale, a politicii? Ce au spus ceilalţi membri ai familiei? Am intrat în politică datorită unui prieten care este în preajma mea, stăm împreună, facem parte din aceaşi organizaţie. Se numeşte Gabriel Oprea, fostul  prefect al Capitalei şi actualul preşedinte al organizaţiei PSD Ilfov. S-a întâmplat cu 4-5 ani în urmă şi nu regret, chiar dacă într-un fel sau altul cei din familie nu sunt mulţumiţi şi bucuroşi de decizia pe care am luat-o. Au sperat că o dată ce am terminat cu fotbalul vom petrece mai mult timp împreună, să ne ocupăm de problemele de familie şi din păcate au observat că acum timpul este din ce în ce mai limitat, datorită noii mele activităţi.

Dacă veţi fi ales, veţi intra în contact direct cu vulcanicul Gigi Becali. În ce relaţii vă aflaţi cu el? Este o relaţie normală, firească, o relaţie ca de la stelist la stelist. Le urmăresc activitatea pentru că Steaua rămâne în inima mea şi îi doresc succes şi în sport şi în activitatea lui.

După ce Becali v-a acuzat că făceaţi selecţia pe şpagă la naţională l-aţi ignorat sau v-aţi dus la biserica si ati spus “Iarta-l, Doamne!”? Nici nu l-am ignorat, nici nu m-am dus să îi cer pedepsirea. A fost o discuţie aprinsă între noi doi. A fost şi o discuţie care  ajuns la tribunal. În momentul de faţă aceasta s-a încheiat, avem o relaţie firească, normală, ne salutăm, ne strângem mâna, vorbim şi cu asta basta.

Credeţi că mai faceţi faţă în meseria care v-a adus notorietatea? Deocamdată, nu se pune problema. Sunt într-un alt domeniu de activitate. Mă interesează fotbalul, dar mă interesează ca orice om care iubeşte fotbalul şi care este suporter. Nu mă mai interesează să mă întorc în meseria pe care am avut-o.

Aveţi o avere de peste 50 de milioane de euro. O parte din aceasta sumă intenţionaţi să o lăsaţi moştenire unei biserici, ştiut fiind faptul că sunteţi un om credincios? Nu este adevărat, este o invenţie a presei. Lucrurile stau altfel. Eu zic că, din punct de vedere financiar, am o foarte mare stabilitate. Sunt om care a realizat  anumite lucruri şi din punct de vedere financiar şi social. Acest statut l-am obţinut prin muncă, prin poziţia pe care am avut-o, prin meseria pe care am avut-o. Tocmai de aceea sunt liniştit şi mă simt foarte curat. Situaţia mea a fost obţinută din fotbal. Tot ce va rămâne în urma mea, dacă ele vor fi rânduite aşa de Dumnezeu, averea va rămâne copiilor, urmaşilor familiei mele. În rest, vedem ce va vrea Dumnezeu să se întâmple.

Ce dorinţă, vis, nu vi s-a împlinit în fotbal şi aţi dori să vi se împlinească în politică? Nu cred că se poate împlini în politică ce nu s-a îndeplinit în fotbal. În general, rezultatele pe care le-am avut în sport sunt uriaşe, deosebite. Cred eu, că din multe puncte de vedere am obţinut ce mi-am propus din ce mi-am pus ca target. În politică rămâne să se întâmple alegerea mea la Consiliul Judeţean şi apoi mai departe vom vedea.