La numai 21 de ani, Ionuţ Budişteanu este informaticean, inventator şi ambasador al turismului românesc. Apreciat de zeci de mii de români pentru ingeniozitatea şi modestia lui, cu un număr impresionat de titluri, medalii şi inveţii în palmares, Ionuţ nu a uitat că România este ţara care l-a creat.întors de la Salonul Internaţional de la Bruxelles unde a obţinut medalia de aur pentru inventarea unui sistem inovativ de supraveghere a bancomantelor, studentul ne povesteşe despre experienţa profesională de până acum dar şi despre deciza de a studia în România.
EVZ:Povesteşte-ne cum te simti acum după ce ai obţinut medalia de aur la Bruxelles?
Ionuţ Budişteanu: Mă simț fericit că am reușit să câștig o medalie de aur la Salonul Internațional de Invenții de la Bruxelles.Cu siguranță am învățat foarte multe de la ceilalți participanți despre invențiilor lor și nu numai ei de la mine.
Cum ţi-a venit ideea unei asemena invenţii?
O parte din aceast proiect a început prin clasă a X-a când făcusem un software cu rețele neuronale artificiale Mulți Layer Perceptron care încerca să recunoască persoanele care poartă cagulă. Ulterior am făcut și soft-ul care recunoaște amprenta spectrală a zgomotului de la polizorul unghiular. La începutul anului 2014 am depus la OSIM o aplicație pentru a breveta un dispozitiv electronic și o metodă pentru supravegherea automată inteligent a cladrilor. După câteva luni bune, cererea mea a fost publicată și m-am putut înscrie la Salonul de Invenții de la Bruxelles prin Ministerul Educației Naționale.
Vorbeşte-ne puţin despre tine, pe lângă performanţele uimitoare în domeniul informaticii, ce îţi place să faci în timpul liber?
În timpul liber îmi place să lucrez la proiecte. Această este pasiunea mea. Să îmi pun neuronii la contribuție și să mă gândesc la tot felul de idei de proiecte și să lucrez la ele. Ceea mai mare satisfacție a mea este să îmi folosesc cunoștințele că să fac ceva util omului.
Încă de mic ai participat la cele mai importante concursuri dedicate domeniului tau, cum a fost copilăria ta, ai avut timp de ieşiri în faţa blocului, de fotbal sau de alte activităţi pe care le fac copiii?
Am calculator de la vârstă de 3 ani de zile. Dar pasiunea și tentația pentru a stă în față calculatorului era mult mai mare decât orice altă activitate. Cu timpul stând prea mult în față calculatorului am început să mă intereseze să fac filme 3D în clasă a 3-a.Am învățat singur să programez în clasă a 4-a în Qbasic
O curiozitate uimitoare probabil a sutelor de oameni care te apreciază este cum un geniu al informaticii a decis să rămână la facultate în ţară. Nu ai simţit niciodata că sistemul românesc te poate dezavantaja?
În primul rând nu mă consider geniu. Consider că am anumite cunoștințe datorită faptului că am stat mult prea mult în față calculatorului făcând lucruri utile pe el. Deși am primit o bursă de 40,000$ din SUA, dată de către ceea mai mare asociație de electronică din lume, IEEE am ales să studiez mai departe în România. Mie personal, România mi-a oferit foarte multe posibilități și îmi doresc că în următorii ani să dau înapoi măcar puţin din cât am primit.
Şi rămănând la capitolul studenţie, cum îi simţi pe colegi în relaţia cu tine, cum crezi că percep ei faptul că au un coleg cunoscut şi apreciat naţional şi internaţional?
Eu întotdeauna am încercat să rămân un coleg prietenos și respectos pentru colegii mei de la facultate. Am fost perceput că un student muncitor care își dorește să fie foarte bun. Acest lucru o pot doar ei confirma.
Printre nenumăratele performanţe, care sunt reuşitele de care esti cel mai mândru?
Ceea mai de suflet amintire este că în clasă a IX-a am fost invitat la ACM Awards Ceremony din Sân Francisco, unde s-a acordat și premiul Turing. Eu am primit unul dintre cele 13 premii acolo și am fost alături de către toți oamenii care au schimbat lumea creând știința calculatorului. Am stat la masă și am vorbit cu cercetătorii și profesorii universitari cărora le citisem cărțile și eram inspirat.
Ambasador al turismului românesc. Cum ai primit acest titlu?
Eu întotdeauna pe oriunde m-am dus am promovat ideea că există români inteligenți care lucrează la tot felul de dispozitive electronice și aplicații software. De când am primit acest titlul, proiectele mele informatice m-au trimis la concursuri sau conferințe prin Shanghai, Lisabona, Anglia, Atena, și Bruxelles. Întotdeauna mi-am reprezenta țara cu mândrie și am vrut să le inspir străinilor că românii sunt un popor de oameni deștepți care lucrează la tot felul de chestii și avem o țara forțe frumoasă.