Ion Iliescu, singurul care nu i-a aşteptat pe americani

Revista presei.

Gândul

Ion Iliescu, singurul care nu i-a aşteptat pe americani

„Una e America, alta e România”. Ion Iliescu a venit, ieri, la şedinţa PSD, cu capsa pusă: după Cozmin Guşă, alţi „străinaşi” arvuniţi de Mircea Geoană şi-au anunţat apariţia în Kiseleff. De data asta, unii de peste Ocean: strategii de la Benenson Strategy Group, despre care tot pesedistul ştie că „au lucrat pentru Obama”. În atari condiţii, toată suflarea care a fost ieri la PSD, de la portar la ziarişti şi politicieni a pândit momentul în care vor apărea americanii.

Americanii n-au apărut, în schimb şi-au făcut apariţia sociologul Marius Pieleanu şi jurnalistul Andrei Postelnicu, primul pentru a sonda apele în care se scaldă liderii pesedişti, al doilea pentru a-şi lua în primire noul job, cel de director de imagine al lui Mircea Geoană. Libertatea

Băsescu îşi pune Europa în cap

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu (foto) privind acordarea unui milion de paşapoarte româneşti cetăţenilor din Moldova sunt considerate de unii oficiali de la Bruxelles drept “iresponsabile”.

Michael Emerson, de la Centrul pentru Studiul Politicilor Europene, spune că UE nu susţine prea mult ţara noastră în disputa cu Chişinăul, fiind îngrijorată de acordarea în masă a cetăţeniei româneşti moldovenilor de peste Prut. Jurnalul Naţional

Candidaţi cu euroaveri

Terenuri, case de locuit şi de vacanţă, dar şi conturi de zeci de mii de euro. Sunt averile care se regăsesc menţionate în declaraţiile de avere ale candidaţilor la PE depuse la BEC. Ca şi cum n-ar fi suficient, noii euroaleşi vor lua salarii mult mai mari decât actualii, fiind prima generaţie de deputaţi cu un salariu de 7.000 de euro fiecare.

Candidaţii PSD de pe locurile eligibile la europarlamentare nu-s deloc săraci, ba dimpotrivă, unii se fălesc cu case şi conturi în străinătate. Unul dintre ei este europarlamentarul Adriana Ţicău, aspirantă la un nou mandat de pe locul al cincilea al listei PSD, care şi-a cumpărat anul trecut, în localitatea franceză Acheres, un apartament de 98 de metri pătraţi, adăugându-l celui deţinut la Galaţi. Adevărul

„Vrăjitoarea” nu mai e judecătoare Judecătoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj a fost exclusă din magistratură pentru scăpările din „Dosarul Gorbunov“. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că Maria Nicola se face vinovată de neglijenţă şi de nerespectarea repartizării aleatorii a dosarelor.

Judecătoarea Maria Nicola (45 de ani) de la Tribunalul Dolj este cea care a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei în cazul basarabeanului Serghei Gorbunov, pentru tratarea unui simplu glaucom (afecţiunea nervului ocular).

Cotidianul

Guvernul se joacă cu nervii bugetarilor

Executivul a îngheţat salariile până la sfârşitul anului, iar ministrul Educaţiei a cerut inspectoratelor să decidă dacă scad veniturile sau fac disponibilizări, după care a spus că a fost înţeles greşit.

Ambele decizii au fost luate pentru a ne menţine în limitele de deficit bugetar angajate în înţelegerea cu FMI. Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri seară, o ordonanţă de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar. Acest lucru înseamnă, practic, o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009. Nici unul dintre cei circa 1,5 milioane de angajaţi din sistem nu va putea beneficia, prin această ordonanţă, de vreo majorare salarială, nici măcar de ajustarea de 5% (2% în aprilie şi 3% în octombrie) cu rata inflaţiei, promisă de autorităţi. Ziua

În slujba gunoaielor

Autoritatile locale se vor ocupa mai serios de colectarea selectiva a deseurilor. Tintele de colectare sunt compromise din cauza saraciei.

Autoritatile locale vor deveni vedetele colectarii selective, cele mai importante probleme in domeniu trebuind sa fie rezolvate de catre acestea. Descentralizarea anuntata de Guvern va duce la cresterea responsabilitatilor autoritatilor locale in acest domeniu, care vor trebui sa contribuie semnificativ la atingerea tintelor de reciclare a deseurilor stabilite de Romania si UE. La ora actuala, colectarea selectiva cade in sarcina celor care introduc pe piata produse ce ulterior vor deveni deseuri, decizia de transferare a acestor responsabilitati catre primarii degrevandu-i de una dintre cele mai neplacute sarcini. România Liberă

Îngeri români în Italia

Un documentar intitulat "Angeli"/"Ingerii", realizat de doua grupuri de artisti si de jurnalisti (Anra si N.403), vorbeste despre ingrijitoarele romance care au salvat si care au in grija acum zeci de batrani din zona devastata de cutremur din Italia.

Filmul culege marturii ale romancelor, majoritatea trecute de prima tinerete, care traiesc acum, alaturi de batrani, in corturile amenajate pe camp. Povestesc cum i-au salvat pe batrani: o romanca a scos afara o femeie de 87 de ani carand-o in spate, pe scari, in timp ce acestea se cutremurau.