Ion Iliescu rămâne, pentru moment, cu certificatul de revoluționar. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Curtea de Apel

Sursa foto: Arhiva EVZ

Procesul de la Tribunalul București, în care se judecă cererea de anulare a certificatului de revoluționar, emis pe numele fostului președinte Ion Iliescu, a început cu stângul.

Magistratul a ridicat excepția competenței de soluționare a cererii de către Tribunalul București, și a pus în discuția părților, avocații lui Ion Iliescu și cei ai Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, acest lucru.

La final, judecătorul a decis că Tribunalul București nu este instanța competentă să judece acest proces, drept pentru care a trimis dosarul la Curtea de Apel București.

„Admite excepția necompetenței materiale a Tribunalului București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal. Declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel București – Secțiile de Contencios Administrativ și Fiscal. Fără cale de atac”, este verdictul dat de Tribunalul București.

Exact ca și în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă, Curtea de Apel București ar putea invoca și ea lipsa de compenteță, caz în care dosarul va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție. În această situație, prin regulator de competență, instanța supremă va decide cine va judeca dosarul

Iliescu s-a decorat singur

Pe data de 31 mai 2022, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, a decis să solicite Tribunalului București retragerea certificatului de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, emis pe numele lui Ion Iliescu.

Potrivit legii, doar o instanță de judecată poate dispune dacă retrage sau nu acest titlu, care îi aduce posesorului drepturi financiare consistente.

Potrivit evidențelor, Iliescu se află pe lista cu 1.266 de persoane care au fost decorați și cu Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.

Decretul prezidențial a fost semnat în decembrie 2004, de președintele României de la acel moment, nimeni altul decât Ion Iliescu.

Mmbru de bază al PCR

Revenind la decizia Secretariatului, comisia a decis că Ion Iliescu nu se încadrează pentru a primi certificatul de revoluționar deoarece legea în vigoare este clară.

Potrivit Legii 341/2004, de aceste drepturi nu pot beneficia persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român. Ori, Ion Iliescu a fost prim secretar PCR la Iași iar ulterior a deținut diferite funcții la nivel de București, scriu cei de la gândul.ro.