Analistul politic spune că scorul obţinut de USL la votul politic este mediocru, pentru că trebuia să depăşească 60%.
Într-un interviu în exclusivitate acordat "Evenimentului zilei", analistul Ion Cristoiu spune că, dacă sunt lucizi, liderii USL ar trebui să facă o analiză severă pentru parlamentare.
EVZ: Cum se explică acest rezultat care a luat pe toată lumea prin surprindere? Ion Cristoiu: Cuvântul surprindere folosit şi de televiziunile de ştiri merită o interpretare. Putem vorbi de surprindere în privinţa scorului mediu obţinut de USL dacă însumăm cele trei partide. Având în vedere că a fost un vot politic, identificat cu votul pentru parlamentare, cele trei partide componenete ale USL ar fi trebuit să ia împreună peste 60% la votul politic. Din acest punct de vedere scorul politic este mediocru. Fireşte, liderii USL vântură stindardul unei victorii copleşitoare.
Dacă sunt politicieni lucizi în interiorul partidelor vor purcede la o analiză severă în perspectiva parlamentarelor. Mai ales că, la parlamentarele de peste câteva luni, USL nu va mai beneficia, după perioada de guvernare, de încrederea de acum. O altă interpretare a cuvântului surprinzător se referă la PDL. Din acest punct de vedere nu USL a câştigat, ci PDL a pierdut. A pierdut pentru că nu a vrut să se lupte , a pierdut pentru că, asemenea unor marinari beţi de pe o corabie care se scufundă, liderii PDL se bat pentru a pune mâna pe cârmă, fiecare dintre ei dorindu-şi să fie căpitanul vasului care s-a scufundat. Surprinzătoare sunt rezultatele şi în ceea ce priveşte PP-DD. Lipsit de orice infrastructură locală, partidul s-a clasat pe locul trei la votul politic. Asta înseamnă că mulţi români au fost păcăliţi de programul politic al partidului.
Ţin să subliniez că liderii PDL trebuie să înveţe cum se face politică de la Dan Diaconescu. Dan Diaconescu a bătut toată ţara, a juns până şi în Găgeşti!, întâlnindu-se cu alegătorii, înfiinţând structuri locale. Spuneţi- mi şi mie un singur lider PDL de la centru, care a binevoit să-şi ridice fundul din fotoliu şi să meargă în ţară pentru a sprijini organizaţiile locale. Nu vi se pare ciudat că liderii USL au fost în diferite locuri din ţară şi că acolo unde au fost ei, baronii locali ai PDL au fost înlăturaţi?
Ce înseamnă acest rezultat pentru PDL: ne putem aştepta ca din toamnă să-şi continue căderea sau va reuşi să recupereze din procentele pierdute? Având în vedere situaţia din PDL, partidul nu are nicio şansă la parlamentare dacă nu e preluat de o personalitate de forţă, aşa cum s-a întâmplat cu PD-ul din 2001, preluat de Traian Băsescu. Această personalitate trebuie să aibă două trăsături obligatorii. Unu - să nu fi fost în conducerea partdiului pentru a se putea detaşa de greaua moştenire a şefiilor anterioare, doi - să ajungă în fruntea partidului ca un salvator şi nu ca un reazultat al mâncătoriilor din partid.
Incontestabil, noul lider al PDL va trebui să insufle partidului ceea ce-i lipseşte la ora actuală : cheful de a lupta. Ştiţi că la Vrancea, baronul Marian Oprişan nu a avut contracandidat din partea PDL? Asta înseamnă că la nivelul organizaţiei din Vrancea nu există nicio personalitate gen Nicuşor Dan care să-şi asume îndrăzneala de a-l înfrunta pe Igor Smirnov al Vrancei.
A fost o idee bună sau proastă decizia PDL-ului de a candida sub umbrela unor alianţe în diverse localităţi din ţară? Ideea unei alianţe nu a fost proastă în sine. Să observăm că blocului întruchipat de USL pe partea stângă a eşicherului politic nu i s-a contrapus pe partea dreaptă nicio alianţă. Alianţele de pe plan local ale PDL au fost nişte şmecherii, rapid sesizate de electorat. Altceva ar fi fost dacă PDL, procedând fără aroganţă care îl caracterizează ar fi păstrat coaliţia de guvernare, o coaliţie care nu părea un truc electoral. Ce se va întâmpla în interiorul partidului după aceste rezultate? Marea problemă a PDL-ului o reprezintă Traian Băsescu. Nu Traian Băsescu, în ipostaza de persoană, ci Traian Băsescu văzut ca salvatorul partidului. În locul unei bătălii pe viaţă şi pe moarte, în genul celor din imperiul roman, bătălii din care să iasă un învingător pe bune, liderii PDL continuă să se uite la Cotroceni aşteptând degetul arătător al lui Băsescu. Degetul ăsta l-a mai arătat o dată cu Emil Boc şi am văzut ce a ieşit. Să atragem atenţia asupra unei absurdităţi. Duminică, în loc să-şi mobilizeze propriile forţe, PDL a apelat din nou la salvatorul Traian Băsescu. Dacă vor proceda la fel în continuare, riscă la un momendat să-şi piardă şi salvatorul.
La ce ne putem aştepta în toamnă, după alegerile parlamentare. Va reuşi USL să îşi menţină actualul procentaj? Situaţia electorală a USL la parlamentare depinde de mai mulţi factori. Unu - de unitatea reală sau măcar mimată public a celor trei partide, misiune infernală deoarece cei ajunşi la ciolan se vor subordona partidelor din care fac parte şi nu USL. Dacă la nivelul guvernului, Victor Ponta nu are curaj să pună la punct un ministru PNL, cum credeţi că va îndrăzni cineva de la nivelul USL să vină şi să-l roage pe un baron PNL?! Doi - votul de la 10 iunie a fost un soi de cec în alb al unei părţi a electoratului în schimbul pomenilor din perioada imediat următoare. Dacă românii nu se vor pricopsi peste vară cu ceva bani, fără să ridice un deget, desigur USL va dezamăgi. Trei - cel mai important factor rămâne Dumnezeu care poate să abată asupra României o nouă criză economică sau poate să ocolească luând-o prin Bulgaria.
Cum ar arăta un Parlament cu vot uninominal din primul tur ţinând cont de aceste rezultate şi de proiecţiile dvs cu privire la evoluţiile viitoare? Votul uninomial într-un tur şi-a artătat caracterul dezastruos la aceste alegeri. Dacă am fi avut două tururi, niciun preşedinte de republică transnistreană din România nu ar fi stat liniştit. Votul uninominal pur la parlamentrare riscă să aducă în Parlament 400 de Dani Diaconescu.
PP-DD a obţinut 7%. Este aceasta o surpriză ? Nu, nu e o surpriză în condiţiile în care votul politic la aceste locale a fost un soi de vot pentru parlamentare. Românii au votat prin PP-DD, dar şi prin USL, formaţiuni care le-au creat iluzia că sunt bani ascunşi undeva într-o grotă din Carpaţi, dar că cineava rău la suflet nu vrea să le dea cheia pentru a intra în peştera cea nouă a lui Ali- Baba, ca să-şi umple buzunarele cu galbeni. Ce evoluţie va avea acest partid la toamnă: intră sau nu în Parlament? Evoluţia PP-DD depinde de trezirea forţelor de dreapta din România. Dacă în perioada următoare acestea vor convinge că pentru a avea parale, trebuie să şi munceşti, partidelele făgăduielilor electorale nu vor avea prea mari şanse. Candidatul independent Nicuşor Dan a obţinut în jur de 8-10 %. Ce mesaj transmite aceasta ? Pe vreamea realismului socialist, ca teorie literară funcţiona teza "măldiţelor" viitorului. Nicuşor Dan este o mlădiţă care trebuie cultivată în România. Citiţi şi:
- Ion Cristoiu: "Cauza eşecului PDL a fost pierderea poftei de luptă"
- SENZAŢIONAL! Dan Diaconescu, pentru prima dată în Consiliul General al Capitalei
- Iliescu: Nu aşteptam chiar acest scor!