Editura Evenimentul si Capital

Ion Cristoiu într-un interviu acordat României Libere: „În viață am învățat un lucru fundamental: să nu am nicio iluzie”

Autor: | | 3 Comentarii | 3765 Vizualizari

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era obiceiul ca un interviu dat de acesta unui ziar sau unei televiziuni din străinătate să fie reprodus în Scânteia pe prima pagină împreună cu o scurtă reamintire a momentului când Tovarășul a acordat interviul.

Nu demult, o echipă de la România liberă, a fost la mine acasă, un fel de sediu al CC pentru mine, deoarece a fost vorba de biroul meu de lucru, pentru a-mi lua un interviu căruia i-aș zice de personalitate. Reporterul Ionuț Crivăț, al cărui talent de iscoditor l-am mai subliniat și pe Cristoiublog.ro mi-a pus mai multe întrebări interesante la care eu am răspuns cum am putut. Deși Nicolae Ceaușescu a murit împușcat la Tîrgoviște, eu îmi iau inima în dinți și-l imit reproducând pe cristoiublog.ro interviu apărut în România Liberă.

„De vorbă cu istoricul clipei. Timpul lui Ion Cristoiu

Anul acesta, scriitorul și gazetarul Ion Cristoiu împlinește 70 de ani de viață și 50 de ani de carieră publicistică.

Când editorii mi-au sugerat ca ideea interviului să fie despre omul Ion Cristoiu și, în general, interviurile care vor urma să fie despre omul în sine, omul care implicit a realizat ceva în viață, mi s-a părut o idee extraordinară, ceea ce mi se pare și acum. Dar, în cazul celui care a revoluționat presa din România, este un pic mai greu să-l smulgi din infernul contemporan. Preferă să rămână în posteritate ca scriitor, nicidecum ca jurnalist, mai degrabă ca autor de texte. Rămâne un pesimist la început de mileniu, un pesimist pentru care timpul nu mai are răbdare.

RL: Maestre Ion Cristoiu, anul acesta numărați 50 de ani de activitate scriitoricească, de carieră, dar și 70 de ani de viață. Vă sperie această vârstă, această trecere?

Ion Cristoiu: Da, nu-mi imaginam niciodată că o să împlinesc 70 de ani, mi se păreau oamenii de 70 de ani mai mult decât bătrâni. Mă sperie această vârstă pentru că văd că nu mai e timp, de aceea mă miră unii oameni de vârsta mea care ies la proteste. Chiar nu mai e timp, chiar nu mai am timp… Sunt atâtea lucruri de făcut, atâtea proiecte am în cap încât calculez și eu că nu voi putea să le duc până la capăt. Nu mai am timp fizic. Din acest punct de vedere, -această vârstă este o spaimă, sigur, este o iluzie că sunt tânăr. Fidel Castro spunea într-un interviu, și asta e o mare nenorocire, că atunci când ai 70 de ani te crezi de 20 de ani, dar nu ești. Sigur, te părăsesc și forțele de a lucra toată noaptea și de a scrie. Probabil, pentru ceilalți eu par bătrân, pentru mine nu par încă. Cel puțin nu am îmbătrânit sufletește, poate mai târziu se va întâmpla și asta. Nu știu.

La cei aproape 70 de ani, cum vi se pare lumea prin care ați trecut?

Am avut un mare noroc. Am prins două regimuri, două epoci istorice – socialismul și capitalismul. Spuneam într-un interviu, care a stârnit pe vremuri un mare scandal, că sper să nu prind și revenirea la comunism, sau la o altă formă de orânduire. Am avut noroc că, spre deosebire de dumneavoastră, tinerii, am trăit, totuși, perioada anilor ’89-’90-’91. Nu veți avea ocazia să vă întâlniți cu -astfel de vremuri, nu se mai întâlnesc vremurile alea. Să prinzi o astfel de perioadă în toiul vârstei, al maturității, și să fii și ziarist, martor al istoriei la asemenea răsturnări de destine, de regimuri, de țări și de epoci, e un mare lucru. Da, din punctul acesta de vedere am fost un om norocos.

Ați absolvit în 1971, la Cluj, Facultatea de Filosofie. Vom dezvolta pe parcursul acestui interviu povestea alegerii acestei discipline și viața studentului Ion Cristoiu. Dar acum aș vrea să dați și o notă, o dimensiune filosofică a trecerii dumneavoastră prin viață.

Da, am terminat Filosofia la civil, cum spun eu, nu la „Ștefan Gheorghiu“, cum spun alții. Este o trecere de la fanatismul personajelor lui Camil Petrescu. Fac o paranteză: eu mi-am dat lucrarea de stat cu filosofia lui Camil Petrescu. Eram o mână de oameni care ne numeam camilpetrescieni… Ce lume era! Eram un grup. Mi-a plăcut mult, ca tânăr, la vremea respectivă, mă identificam cu personajele petresciene, gen Gelu Ruscanu, Ștefan -Gheorghidiu etc. Pe măsură ce înaintezi în vârstă îți dai seama că fanatismul ăsta, care e valabil și în politică – de fapt, Camil Petrescu este creatorul, ca personaje, al teroriștilor de azi, bolșevici, islamiști, care credeau în dreptate absolută –, nu are nuanțe. Ei, pe măsură ce îmbătrânești îți dai seama că viața este mult mai complexă. M-am îndepărtat mult de personajul petrescian, am avut revelația oportunismului și grandomaniei lui Camil Petrescu. Există, după părerea mea, o evoluție de la fanatism la complexitate și, în final, o evoluție spre un mult mai mare scepticism. Acum nu mai cred în ardoare, în sentimente, în revoluționisme…

Aveți atâtea ceasuri pe birou, în bibliotecă, peste tot. Să dăm cu unul dintre ele timpul înapoi și să ne întoarcem în Găgești, satul în care v-ați născut. Făcând o paralelă, tot peste timp, între satul Găgești Deal, comuna Bolo-tești, și Siliștea Gumești, satul Moromeților lui Marin Preda, avem două constante. Nu aveți o amintire idilică a vieții de la țară, în proza dumneavoastră satul e dur, nicidecum romantic. Nici Preda nu avea o amintire senină a acelei perioade…

Nu, pentru că și eu, și Marin Preda ne-am născut și am trăit la țară. Cei care au scris bine și frumos despre bunici care stau în burta sobei și spun povești, sau mama care te sărută pe frunte în timp ce adormi, sunt oameni de la oraș care se duceau din când în când la bunici. Mie mi-a plăcut foarte mult romanul „Moromeții“ pentru că am dus o viață la țară așa cum era. La 5 ani păzeam gâștele, la 6, vaca. Marea mea problemă era că, deși citeam de la 5 ani și ajunsesem o mare vedetă a raionului Panciu, aveam cele mai multe cărți citite de la biblioteca comunală, mama mea era prim-ministru – considera cititul o pierdere de timp, tata era un soi de președinte de partid.

O viață dură, de ne-imaginat astăzi pentru generația fast-food, o viață fără sentimentalisme, fără drăgălășenii inutile…

Pe mine m-a sărutat mama prin anul III sau IV, când eram student la Filosofie și, mirat, mă întrebam ce a apucat-o. Și eu am aceeași relație cu fiica mea, care e la Bruxelles. Nu le am cu sunatul și interesatul: „Ce mai faci, te pup, te-ai măritat?“. Dau un exemplu. Dacă are nevoie de ceva, mă sună, dacă nu mă sună stau liniștit că ea este bine și nu are probleme. Un bun tată, o bună mamă nu se văd din faptul că își sună în fiecare oră fiul ori fiica și le spun că-i iubesc și că-i giugiulesc. În viața particulară am aceeași atitudine ca și față de patrie. Caragiale spunea că toți cei care trăncănesc despre patrie, despre mamă nu le iubesc. Nu cred nici în ținutul de mână al celor de 60 de ani, care merg în public și se țin de mână, e ceva în neregulă. Viața privată este o viață care nu trebuie să transpară, sentimentele nu se traduc în drăgălășenii. Eu sunt de la țară, așa că nu cred în drăgălășenii: „Te pup, ce mai faci?“. Iar după ce mori îți aruncă manuscrisele. Prefer să am relații reci. E doar un exemplu.

Iluziile lui Ion Cristoiu

Cum este omul Ion Cristoiu, are iluzii, are prieteni?

În viață am învățat un lucru fundamental. Prefer să nu am nicio iluzie. Una dintre sintagmele mele, care enervează pe mulți, este aceea că nu am prieteni. Viața m-a învățat că, în momentul în care investesc în ceva sau în cineva, acel cineva, acel ceva mă vor dezamăgi.

Sunteți un om dificil?

Nu, nu este adevărat, e o imagine falsă. Nu sunt nici dificil, nici hachițos. S-a creat o falsă imagine a mea că nu pot lucra cu patronii. Dar, când simt că patronul vrea să mă dea afară, plec eu primul. În toate cazurile am plecat la timp. Poate că sunt dificil acum, când mă iluzionez, ori la telefon când trebuie să intru în direct, sau în studio, până să înceapă emisiunea, când le spun fătucelor alea despre istoria modernă a României, despre Antonescu, Hitler sau despre căderea Bizanțului. Îmi dau seama că vorbesc într-un deșert.

Când vă întoarceți la Găgești, acasă, cum vă privesc oamenii, cum vă vorbesc?

Nu am relații, niciodată nu m-am dus la aniversările liceului, ale școlii sau ale facultății. Credeți-mă: ideea să-i văd din nou… Mă enervează când mă întâlnesc cu cineva și îmi povestește de când eram noi copii. Nu țin minte pe niciunul. Nu sunt un arogant, Doamne ferește, dar nu am relații. Îl mai întreb din când în când pe frate-meu cine e ăla sau ce mai face. Stau pe o fundătură de deal, uitată de lume, mulți sunt plecați în Italia, la muncă și, fără să vreau, îi mai surprind pe câte unii spunând: Ce facem, mergem mâine la Roma? Și mă amuz! Păi eu, dacă plec la Roma, mă pregătesc o lună de zile. Păi și cum facem? – continuă dialogurile. Păi, ne vedem mâine în centru (centrul satului, de obicei la monument – n.red.) și luăm microbuzul.

Maestre, de-a lungul carierei dumneavoastră ați participat la o mulțime de conferințe de presă, unele povestite atât de expresiv și surprinse genial în cărțile de satiră și în notele de călătorii. Mai tinerii noștri confrați nu știu ce frenezie ne cuprindea în cadrul unei conferințe de presă mai de soi – mape, plase, punguțe, agende dichisite, pixuri etc. Cum v-ați imagina de cealaltă parte a cordonului roșu? Cum ar fi Ion Cristoiu personaj principal al unei conferințe de presă?

Nu m-am imaginat niciodată, din acest motiv nici nu am intrat în politică. Adică eu să dau socoteală fătucelor. Mă și gândesc cu groază cum aș arăta răspunzând la întrebări idioate gen: De ce ați furat? Cum ați furat? Ce mai faceți?

„Fătuca“ din presă

Aveți un mic dicționar inventat de dumneavoastră, printre care, alături de „pițifelnic“, „cârnățar“ (de presă – n.red.), apare și acest termen: „fătucă“…

Da, cuvântul „fătucă“ eu l-am inventat. E mai greu de explicat acest cuvânt. Este o fată neîmplinită din toate punctele de vedere, și fizic, și intelectual. Parcă le văd pe la conferințele de presă. Dacă sunt de la televiziuni știu sigur ce să întrebe, pentru că li s-a zis din redacții ce să întrebe. N-au nicio grijă, pun întrebarea și pleacă. La Cotroceni, sunt speriate ca nu cumva purtătorul de cuvânt să le ridice acreditarea și, astfel, vor muri de foame. La televiziuni, de regulă, sunt angajate de patroni care le dau niște firimituri și ele sunt fericite că apar în direct și le vede mamă-sa la televizor. Dar să știți că dacă pun mâna pe tine și te simt că depinzi de ele sunt fiare. Nu cred în duioșia fătucelor, ele sunt fătuce cu stăpânii, dar când devin stăpâne nu v-aș sfătui să aveți de-a face cu ele.

În pseudo timpul dumneavoastră liber, în loc să stați la umbra unui palmier, pe un șezlong și cu un cocktail în mână, ați preferat, în vestă, ca un român rupt în fund, să colindați toată lumea. Din Cuba lui Castro și până în biroul oval al Casei Albe, de sub zidurile Kremlinului și până în biroul lui Bashar al-Assad, și am dat un mic exemplu. Din toate aceste vânturări prin lume s-au născut savuroasele însemnări de călătorie în note satirice. Cum este Ion Cristoiu turistul?

Eu consider și sfatul meu pentru toți oamenii care s-au pricopsit cât de cât este că singurul mod în care merită să cheltuiești niște bani este acela de a face călătorii culturale, de lucru. Eu niciodată nu am fost și nu mă duc într-o călătorie ca să stau la soare, pe plajă. Anul trecut am fost cu soția la Salonic, în Grecia. Și am stat la plajă. După jumătate de oră m-am plictisit de moarte. Am citit tot ce se putea citi, am cărat vreo zece cărți cu mine. O călătorie pentru mine este un lucru foarte serios. Înainte de a începe o astfel de călătorie mă documentez, citesc tot ce este posibil despre locul respectiv. Notele mele de călătorie sunt note ironice, m-au uimit întotdeauna aceste genuri literare și am remarcat faptul că toți cei care au făcut note de călătorie sunt culți, toți au avut emoții. Eu am fost și am văzut-o de două ori pe Gioconda, dar nu m-a impresionat teribil. Mi s-a părut o conferință de presă ținută cu o starletă. Vin toți, se înghesuie și fac poze. La acest aspect mă refer. Toți cei care au scris note de călătorie nu sunt impresionați de viața de zi cu zi a celor care locuiesc în locul pe care îl vizitează. Spre exemplu, în cadrul notelor mele, cred că am vreo 100 de file despre -WC-uri. Am fost în Biroul Oval. M-am stricat de râs, mi s-a părut o comedie de prost gust cu ăia care simulează, stau în fața -șemineului. E un teatru ieftin. Din acest punct de vedere aceste scrieri sunt văzute de un român rupt în fund, sintagmă pe care am dat-o ciclului de note. E unul din Găgești care se duce și el pe acolo și vede lumea înaltă.

„Nimic nu este mai important, mai decisiv în viața unui om decât întâmplarea“

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:51 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 15:50 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 15:20 A apărut o NOUĂ poza care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 13:52 Cine NU vrea DEMISIA lui DRAGNEA? Susținerea șefului PSD vine din BIHOR 13:48 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 13:44 HAOS și TRĂDARE la nivel înalt în PSD. Dragnea primește o LOVITURĂ FATALĂ de unde nu s-ar fi așteptat NICIODATĂ 12:07 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 10:29 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news

Articole salvate