Analistul politic crede că nu doar austeritatea a dus la scorul slab al democrat- liberalilor.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Evenimentului zilei, analistul politic Ion Cristoiu a făcut o radiografie a alegerilor locale de ieri. În opinia acestuia, nici alegătorii şi nici aleşii nu s-au schimbat în 22 de ani. Cât priveşte rezultatele alegerilor, Cristoiu spune că o victorie importantă nu-i "a bună" pentru USL. EVZ: Cum se explică dezastrul PDL? Ion Cristoiu: E limpede că a fost un vot politic, mulţi dintre primarii PDL fiind victimele acestui vot. Invocarea de către liderii PDL a măsurilor de austeritate e o greşeală deoarece cauzele eşecului sunt mult mai complexe decât le prezintă liderii PDL. Una dintre ele ar fi, de exemplu, pierderea poftei de luptă, având şi temeiul, pe de o parte, în credinţa că va face Traian Băsescu ceva şi ne va salva, pe de alta, în bătăliile interne din PSD. Cum va influenţa rezultatul alegerilor viaţa internă dar şi externă a partidelor? Oricât ar suna de ciudat viaţa partidelor va fi influenţată de conştiinţa lucidă a rezultatului. Dacă rezultatul va fi considerat neÂmulÂţumitor, partidul va avea de câştigat în perspectiva aleÂgerilor parlamentare. E cazul, se înţelege, al PDL. În cazul USL, fiind vorba totuşi şi de rezultate pe fiecare partid component, situaţia USL va depinde de numărul de voturi raportat la fiecare dintre partidele componente. Crin Antonescu a declarat deja că rezultatul final trebuie să fie numai al USL şi nu al fiecărui partid. Ştie el ce ştie! Alegerile dintr-un tur, o idee proastă
Se prefigurează o victorie zdrobitoare a USL-ului. Se va repeta şi la alegerile generale sau ideea de partid stat va speria lumea şi scorul USL va scădea? O victorie zdrobitoare a USL ar fi dezastruoasă pentru USL. Nu atât pentru că electoratul s-ar speria de partidul-stat, ci pentru că, din experienţele anterioare, cuÂnoaştem capacitatea PSD de a se umfla până la pocnire când beneficiază de aerul cald al victoriei.
Cum vi s-a părut prezenţa la urne? Prezenţa este foarte slabă dacă ţinem cont că: 1 - desfăşurarea într-un tur a alegerilor a obligat partidele să se mobilizeze exemplar astăzi, deoarece de această mobilizare depinde rezultatul definitiv, şi cu toate acestea prezenţa este mai mare cu câteva procente faţă de 2008. 2 - dacă ar fi fost să-i credem pe "cântăreţii" aşa zisei revoluţii din ianuarie, un fel de Maiakovski ai revoluţiei bolşevice USL-iste, poporul român, deşteptat, ar fi trebuit să ia cu asalt urnele de vot. Raportat la acest orizont de aşteptare, prezenţa este foarte slabă. Consideraţi că a fost o idee bună ca şi primarii să fie aleşi într-un singur tur? Nu, a fost o idee proastă. Cum a fost şi o idee proastă alegerea dintr-un tur a preşedinţilor Consiliilor Judeţene şi cum va fi o idee dezastruoasă uninominalul pur de la parlamentare. Dacă ar fi fost două tururi, niciunul dintre primarii în exerciţiu nu ar fi fost siguri că vor câştiga. PDL a impus acest vot crezând că va organiza el alegerile. Şi cum s-a mai întâmplat până acum după decembrie 1989, nu-i pentru cine se pregăteşte e pentru cine se nimereşte. "Crin Antonescu a declarat deja că rezultatul final trebuie să fie numai al USL şi nu al fiecărui partid. Ştie el ce ştie!" ioION CRISTOIU, analist politic
Operaţiunea telefonul mobil
BEC a interzis intrarea în cabina de vot cu telefonul mobil. Vi se pare o măsură care ajută la combaterea fraudei electorale sau o măsură abuzivă? Mi se pare o măsură menită a intra în istoria mondială a prostiei omeneşti deoarece ea îşi are cauza în realitatea că unii alegători vor filma cu telefonul mobil buletinul ştampilat pentru ca la ieşire să-l arate şi să fie plătit cumva. Dincolo de uluitoarea performanţă românească - folosirea ultimului răcnet al tehnologiei pentru a obţine un bacşiş - rămâne inexplicabilă în plan omenesc încercarea unui om carea are bani pentru a-şi cumpăra telefon mobil, ştie să filmeze cu el, dar se bucură la găleata cu făină promisă de mituitor. "Putem vorbi, azi, de cea mai bleagă campanie post-decembristă"
Sunteţi un observator al vieţii politice post-decembriste încă de la început. Cum vi se pare că s-a schimbat desfăşurarea alegerilor în ultimii 22 de ani? În 2004, când alegerile locale au fost organizate de Octav Cozmâncă, am comentat la o televiziune de ştiri, în direct, desfăşurarea scrutinului şi am remarcat numărul mare de incidente. Au trecut opt ani, tot PSD organizează alegerile, lipseşte Octav Cozmâncă, dar incidentele sunt într-un număr mult mai mare.
Din câte se vede, cele mai multe sunt de fraudare a a scrutinului. Incontestabil un număr mai mare de infracţiuni decât în cei 22 de ani de alegeri locale libere şi pentru acestea am avea următoarele explicaţii:
Unu. Desfăşurarea alegerilor într-un tur a ridicat miza scrutinului în multe localităţi ale ţării. Când erau două tururi, voturile nu mai contau vot cu vot la primul tur deoarece, în cele mai multe cazuri, rezultatul de la primul tur nu conta la al doilea.
Acum, rezultatul fiind definitiv şi având în vedere că sunt localităţi cu un număr mic de alegători, fiecare vot contează pentru ca cineva să ajungă primar. Doi. Să ne imaginăm că alegerile ar fi fost organizate de PDL. Victor Ponta, Crin Antonescu, luându-l şi pe ăla micu, ar fi umplut televizoarele ţipând că alegerile sunt fraudate la nivel naţional. Sunt aproape sigur că Victor Ponta, care a ieşit acum să înalţe un elogiu incidentelor electorale, ar fi ameninţat cu nerecunoaşterea scrutinului. Organizarea de către USL a dat frâu liber fraudării, deoarece PDL - redus la stadiu de şoricel numai poate nici să chiţăie, dar să ragă.
Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, campania electorală care s-a încheiat? Blestematul scrutin într-un tur a făcut ca primarii aflaţi în funcţie să nu-şi simtă ameninţată poziţia, iar posibilii contracandidaţi să pornească în cursa electorală convinşi că nu au nicio şansă. Putem vorbi, azi, de cea mai bleagă campanie electorală din perioada post-decembristă, în care mulţi dintre contracandidaţii primarilor în funcţie au lăsat impresia că şi-au aranjat deja o licitaţie cu viitorul primar.
Aţi avut senzaţia de non combat în multe localităţi? Da, nu numai senzaţia, dar şi convingerea. Nu e vorba de localităţi, cât de Consilii Judeţene. Din câte am aflat, în câteva dintre republicile chiaburilor PSD din România n-au cum să apară contracandidaţi veritabili, deoarece întreaga structură aşa-zisă de stat e în mâna mafiei lor. Singura şansă de a scăpa de aceste republici autonome transistrene pe teritoriul României rămâne desfiinţarea judeţelor, urmată de udarea cu agheasmă acolo unde a fost graniţa lor. "Mulţi dintre contracandidaţi au lăsat impresia că şi-au aranjat deja o licitaţie cu viitorul primar." ION CRISTOIU, analist politic Ion Cristoiu spune că scrutinul într-un singur tur pentru primării a dus la demobilizarea contracandidaţilor Citiţi şi:
- EXIT-POLL CURS. PDL A PIERDUT ÎN BUCUREŞTI ŞI ORAŞELE MARI. LA CLUJ, EGALITATE BOC-NICOARĂ
- EXIT - POLL IRES: Sorin Oprescu rămâne primarul general al Capitalei
- ALEGERI LOCALE 2012. Reacţiile candidaţilor la primăriile de sector după primele exit-poll-luri
- Traian Băsescu: "Cam multe incidente la secţiile de votare" | VIDEO
- Victor Ponta a votat la Baia de Fier pentru un condamnat penal pentru corupţie
- CEL MAI MARE SCANDAL DE LA ALEGERI. Mită de 1.000 de euro ca să închizi ochii la număratul voturilor. Aşa se fură în stil mare. STENOGRAMĂ ŞI VIDEO
- Crin Antonescu: Rezultatele alegerilor arată că USL este o construcţie politică majoră
- Victor Ponta: USL a scos PDL din Bucureşti
Aflaţi AICI cum s-au desfăşurat Alegerile locale 2012