Analiza lui Ion Cristoiu. Cea mai mare bătaie de cap a lui Vladimir Putin nu e Navalnîi

Sursa foto: Arhiva EvZ

Reputatul gazetar Ion Cristoiu a făcut o scurtă analiză a războiului din Ucraina și implicațiile pe care le are în dinamică internă a politicii din Federația Rusă. Gazetarul este de părere că liderul de la Kremlin, în absența „Operațiunii Speciale de Eliberare”, nu se mai putea prezenta în fața electoratului rus pentru a cere din nou legitimitatea.

În opinia gazetarului Ion Cristoiu, Vladimir Putin este mult mai preocupat de situația frontului din Ucraina, decât de moartea disidentului rus, Aleksei Navalnîi. Dar chiar și în aceste condiții, spune publicistul, liderul de la Kremlin este responsabil pentru moartea opozantului.

Ion Cristoiu, despre alegerile prezidențiale din Rusia și moartea lui Navalnîi

Ion Cristoiu argumentează că în istoria Imperiului Țarist și a Uniunii Sovietice deopotrivă, odată cu pierderea unui război, ori țarul ori, după caz, secretarul general al PCUS a fost înlăturat. Aceeași situație, adaugă jurnalistul septuagenar, se aplică și în cazul Federației Ruse, moștenitoarea URSS-ului.

Astfel, atenția lui Vladimir Putin este îndreptată asupra războiului din Ucraina. Un război care intră cel de-al doilea an în doar câteva zile, și nicidecum asupra morții disidentului Nalanîi. Ion Cristoiu mai precizează că în lipsa unui război, liderul de la Kremlin nu mai putea candida pentru un nou mandat de președinte. Prin urmare, acțiunile Rusiei pe plan extern trebuie privite prin perspectiva prezidențialelor.

Sursă foto: Arhiva EvZ

„Vladimir Putin este responsabilul moral pentru decesul lui Navalnîi”

Putin, sigur, e responsabil moral de moartea lui Navalnîi (…) Până la urmă de cel care este într-un sistem penitenciar răspunde statul, de moartea unui om. Nu că era Navalnîi. Şi dacă era Gheorghe nu ştiu care. Răspunzi până la urmă şi trebuie să vezi ce s-a întâmplat.

Istoria Rusiei arată cea mai mare îngrijorare pentru Putin e războiul, nu Navalnîi. Rusia nu are tradiţie de Navalnîi. Eu suspectez că a fost şi o dizidenţă creată... Întotdeauna a avut un ţar, că era preşedinte, secretar general şi din când în când un dizident dintr-ăsta... Dovadă că nu a ieşit nimeni în stradă.

Presa noastră de la jgeab a dat că au ieşit zeci de inşi. Păi zeci de inşi… Rusia are aproape 200 milioane de locuitori. Numai Moscova are 20 şi ceva. Deci pe plan intern, singura preocupare a lui Putin este războiul”, a afirmat publicistul.

Vladimir Putin. Sursă foto: Dreamstime

Ion Cristoiu: „Din punct de vedere intern, nu-l interesează Navalnîi”

Totodată, publicistului a mai spus că piederea unui război generează tulbrări politice mari în interiorul Dumei de Stat. Tocmai de aceea, Vladimir Putin este preocupat de administrarea conflictului din Ucraina și nu de moartea lui Navalnîi.

“Istoria Rusiei arată că de câte ori ţarul sau secretarul general al PCUS sau preşedintele a fost înfrânt într-un război s-a terminat. Războiul Crimeei l-a dat peste cap pe ţarul Alexandru, că Rusia a fost înfrântă. Războiul ruso-japonez din 1904-1905 care s-a terminat cu victoria japonezilor a produs în Rusia o asemenea tulburare încât a venit războiul din 1905 în care ţarul Nicolae al II-lea a fost obligat să facă o minimă democraţie, a înfiinţat Duma.

Ţarul nu cădea în veci în februarie 1917 dacă era succes pe front. Deci, cea mai mare problemă a lui Putin este administrarea acestui război care se lungeşte. Din punct de vedere intern, nu-l interesează Navalnîi”, a explicat publicistul.

Aleksei Navalnîi, despre cum dragostea l-a readus la viața Sursa foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin, președinte din 2000

Alegerile prezidențiale din Rusia sunt în strânsă legătură cu o posibilă victorie în Ucraina. Cu alte cuvinte, evidențiază Ion Cristoiu, Vladimir Putin nu putea candida pentru un nou mandat în cazul în care Moscova nu iniția Operațiune Specială de Eliberare din Ucraina.

Vladimir Putin se află la Federației Ruse din 2000, pentru o scurtă perioadă a făcut rocada cu Dmitri Medvedev. Din 2008 și până în 2012, actualul lider de la Kremlin a ocupat funcția de prim-ministru.

„Dacă nu era acest război, Putin nu avea cum să mai candideze. El are nevoie nu pentru că îl răstoarnă Navalnîi,  are nevoie de un scor destul de mare. După ce se va vedea preşedinte încă 5 ani sigur, care bănuiesc că vor fi ultimii, vom asista la o schimbare totală a politicii ruseşti. Atunci îşi poate permite. El nu-şi poate permite acum decât politica de acum. (…) Până în martie, şi dacă aduc trei sferturi din poporul rus acolo, ruşii nu vor da înapoi”, a completat publicistul.

„Dacă e o moarte ciudată, șeful statului răspunde moral”

Cât despre decesul disidentului rus Aleksei Navalnâi, Ion Cristoiu consideră că liderul de la Kremlin este responsabil de moartea acestuia, cel puțin moral.

„Putin, sigur, e responsabil moral de moartea lui Navalnîi (…) Până la urmă de cel care este într-un sistem penitenciar răspunde statul, de moartea unui om. Nu că era Navalnîi. Şi dacă era Gheorghe nu ştiu care. Răspunzi până la urmă şi trebuie să vezi ce s-a întâmplat. (…)

În momentul în care te-a vârât în închisoare, statul răspunde de viaţa ta. Ai murit, nu contează că a zis Putin. Din punctul acesta de vedere, deocamdată, dacă e o moarte ciudată, răspunde şeful statului, moral”, a mai spus la Aleph News, publicistul Ion Cristoiu.