Ion Ceban, neputincios în faţa Ancăi Dragu. Partidul MAN, condus de primarul Ion Ceban, a pierdut definitiv litigiul cu Președinția și Parlamentul. Formațiunea a cerut anularea Hotărârii prin care fosta președintă a Senatului României, Anca Dragu, a fost numită guvernatoare a Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM).
Curtea de Apel Chișinău a respins cererea MAN, de anulare a actului prin care Anca Dragu a obținut un mandat de șapte ani la cârma BNM.
Formațiunea declară că numirea s-ar fi produs în termene restrânse. iar decizia s-ar baza pe criterii politice. Totodată, reprezentanții MAN susțin că hotărârea legislativului ar fi fost una ilegală, deoarece pe 22 decembrie, atunci când a fost propusă la șefia BNM, Dragu nu ar fi deținut cetățenia Republicii Moldova.
Instanța a respins cererea partidului lui Ion Ceban
„În Decretul de acordare a cetățeniei, din 21 decembrie 2023, se indică că acesta intră în vigoare la data semnării, însă această prevedere contravine normelor legale”, spun cei de la MAN.
Reprezentantul Parlamentului în proces a replicat că Decretul prezidențial contestat nu este singurul act de acest gen, în care data semnării este indicată ca fiind ziua în care intră în vigoare documentul.
Instanța a explicat membrilor MAN că „un act administrativ individual devine valabil în momentul în care i se comunică persoanei interesate”. Respectiv, Președinția avea tot dreptul să indice orice termen, atâta timp cât „a asigurat informarea acesteia”.
Cronologia unei numiri luată în furci de opoziția parlamentară
Pe 21 decembrie 2023, Parlamentul l-a revocat din funcție pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Decizia a fost votată de toți cei 81 de deputați prezenți la ședință.
În dimineața zilei de 22 decembrie, Anca Dragu a depus jurământul de credință patriei.
Câteva ore mai târziu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a propus candidatura a pentru funcția vacantă. În jurul amiezii, 58 de deputați din majoritatea parlamentară îi oferă votul de încredere.
Anca Dragu este primul guvernator al BNM cu cetățenie dobândită. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a boicotat procedura de vot.