Editura Evenimentul si Capital

Mareșalul Ion Antonescu: „Superficialitatea, ușurința, educația făcută de a ne înșela unul pe altul, au transformat cutremurul într-o catastrofă națională” Gândul lui Ion Cristoiu

Autor: | | 2 Comentarii | 3569 Vizualizari

În primii ani postdecembriști, cînd libertatea de expresie nu era îngrădită de nimic, editura „Românul” a publicat volumul Mareșalul Ion Antonescu, Secretele guvernării. Rezoluții ale Conducătorului Statului (septembrie 1940 – august 1944). Cuvînt înainte, selecție, note și indice de Vasile Arimia și Ion Ardeleanu. Editura „Românul”, București, 1992.

Nu cred că azi o asemenea carte ar putea să vadă lumina tiparului fără ca autorii să riște închisoarea pentru ceea ce o nenorocită lege inițiată și impusă de Crin Antonescu (ironia sorții, de un politician care e istoric de meserie) ar acuza drept propagandă fascistă. Cartea a izvorît dintr-o realitate, unică în felul ei în Istoria modernă a României. Cînd primea o hîrtie la semnat, Mareșalul Antonescu nu se mulțumea să treacă pe ea Aprobat sau Respins, potrivit prerogativelor de Conducător al Statului; el se apuca să facă pe marginea celor din adresă considerații generale. Astfel, Rezoluțiile Mareșalului se constituie într-o excepțională lecție de guvernare. De guvernare a României, pentru că textele sale țin cont de adevărul că era Conducătorul Statului într-o țară de o rară originalitate.

Recent, recitind cartea apărută la Românul în 1992, pentru eseul despre Campania din Est, etapa Caucaz și Capul de pod Cuban, spre tipărire în revista Historia pe decembrie 2018, am descoperit în mulțimea de Rezoluții unele care mi s-au părut de o surprinzătoare actualitate.

1941, mai 12 Pe un raport care arată situația și urmările cutremurului de pămînt din 9/10 noiembrie 1940, generalul Ion Antonescu punea următoarea rezoluție:

„12.V.1941

Trecutul s-a răzbunat și în acest domeniu. Superficialitatea, ușurința, educația făcută de a ne înșela unul pe altul, au transformat cutremurul într-o catastrofă națională. Este evident, că dacă am fi fost serioși în studiul și execuția construcțiilor mari și mici, ravagiile ar fi fost mult mai mici. Cel puțin să profităm de lecție. Toate sugestiile (din raport – n.n.) le găsesc bune. Trebuie legiferare serioasă în domeniul construcțiilor viitoare. Este opera Ministerului Lucrărilor Publice care trebuie să studieze problema cu toate organele tehnice și administrative necesare, și în timpul cel mai scurt să-mi facă propuneri concrete. Trebuie controlată calcularea tuturor clădirilor mari, recent construite și impus acolo unde este nevoie consolidarea necesară în mod urgent. Trebuie multă supraveghere la repunerea în bună stare a marilor clădiri avariate. Responsabilitatea unui eventual dezastru o va avea Ministerul Lucrărilor Publice. Va discuta problema și în Consiliul de Miniștri pentru a orienta guvernul de situație, ce s-a făcut, ce se proiectează”.

*

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI