Parfumul și costumul fac la ora asta diferența între puterea politică actuală reprezentată de Klaus Iohannis&coaliția de guvernare PNL, USR-PLUS, UDMR și puterea politică anterioară a lui Liviu Dragnea&PSD.
Actualii, mai spălați și mai cu fițe, anteriorii, mai de cartier. Numitorul lor comun: apetitul dezaxat de a îngropa exploatarea marilor bogății pe care România le are: aur și gaze. Bogății care pot salva țara și pe oamenii ei pe zeci de ani de acum încolo.
Puterea actuală este la trei zile distanță de a pune cruce definitiv unui proiect care ar aduce României peste 30 de miliarde de euro. Proiectul Roșia Montana. Mai mult, ca în bancurile cu proști, dacă proiectul este îngropat România va trebui să plătească și despăgubiri de 5 miliarde de dolari firmei care încheiase cu țara noastră încă din 1994, contractul de exploatare. Pentru ce? Pentru extragerea zăcămintelor de aur de la Roșia Montana de 10 milioane de uncii, cel mai mare depozit de acest gen din Europa. Dar și pentru extragerea zăcămintelor de cupru, argint și metale rare aflate în același perimetru.
Ceasul ticăie rău pentru România. Până cel mai târziu duminică, 25 iulie, Guvernul Cîțu, falanga de putere a lui Klaus Iohannis, trebuie să decidă: retrage dosarul Roșia Montana depus la UNESCO de Cabinetul Cioloș împotriva intereselor statului exact în ultima zi de mandat, pe 4 ianuarie 2017? Sau cuplul Cîțu – Iohannis cedează speriat în fața țipetelor și amenințărilor lui Dacian Cioloș, Dan Barna și USR-PLUS care impun menținerea dosarului la UNESCO? Dosar care prevede stoparea proiectului Roșia Montana. Și astfel, Guvernul Cîțu va ajunge să îngroape definitiv bogăția României prin decizia care se va da la UNESCO peste trei zile. Aceea că la Roșia Montana vor fi interzise pentru totdeauna exploatările zăcămintelor de aur și alte metale valoroase.
De ce? Pentru că în viziunea lui Cioloș&Barna, zona Roșia Montana trebuie să devină, conform dosarului depus în 2017, arie protejată unde vor avea voie să crească doar ciuperci și mere pădurețe. Raiul de pe pământ.
Rai să fie dar să știm și noi. Pentru cine? Ei bine, doar pentru interesele progresiștilor denumiți și neo-marxiști. Din 2013 încoace, ONG-uri foarte bine finanțate din surse externe, germenii actualului USR-PLUS, au invadat străzile Capitalei și ale marilor orașe pentru a impune guvernelor, prin presiune, stoparea exploatărilor de la Roșia Montana. Exploatări care, nu uitați, aduc României zeci de miliarde de euro!
Ce se știe până acum? Că PNL și UDMR susțin retragerea dosarului de la UNESCO, implicit că vor continuarea exploatărilor de la Roșia Montana, în opoziție cu USR-PLUS. Dar, surpriză. Joi, 22 iulie, a apărut prima fisură în tabăra liberală! Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, un personaj anonim cu trăiri progresiste dar cu carnet de partid la PNL s-a antepronunțat pe subiect și a declarat că Guvernul nu va retrage dosarul Roșia Montana de la UNESCO. Florin Cîțu știe ce emite ministrul lui? Ori nu mai este premierul la fel de vigilent cu miniștri ca în cazul Nazare? Sau premierul era ocupat joi cu căutarea de medicamente antidepresive pentru Cioloș și compania în încercarea de a-i calma atunci când îi va anunța că va retrage dosarul de la UNESCO?
Vineri, sâmbătă, duminică, tandemul Iohannis-Cîțu își dă examenul în fața românilor pentru anii care urmează. Cei doi ori susțin proiectul Roșia Montana în avantajul țării pe care o conduc, ori se fac preș în fața USR-PLUS, exponentul presiunilor interne și externe în dezavantajul României. E atât de simplu!
Puterea Dragnea&PSD este vinovată de stoparea ticăloasă a proiectului privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Ce a pierdut România din cauza blocajului dirijat de maniacul Liviu Dragnea cât a stăpânit țara? Foarte mulți bani. Și putere. În loc să devină o țară independentă energetic și exportatoare de gaze, a rămas orfana Europei.
Pe platforma continentală a României din Marea Neagră există rezerve de gaze de 200 de miliarde de metri cubi. Prin extragerea acestor gaze România și-ar câștiga independența energetică pe zeci de ani și ar vinde și altor state. Un studiu Deloitte arăta puterii Dragnea&PSD că peste 26 de miliarde de euro ar obține România până în anul 2040 dacă ar începe explorările. Dacă s-ar fi pornit atunci lucrările, la ora aceasta am fi putut avea în conducte gaze din Marea Neagră și nu am mai fi cumpărat din Rusia.
Ce a ales să facă Liviu Dragnea, dictatorul mărunt dar rapace al României? A scos la mezat averea din mare. A început să târguiască gazele marine cu Statele Unite, Europa și cu cine i-a mai ieșit în cale ca la o piață rurală din Teleorman. Contra cost, firește. Pentru el. A vrut recunoaștere externă pe persoană fizică, protecție politică din partea americană pe justiție și beneficii în urma încheierii de contracte cu multinaționalele specializate aflate de mai mulți ani în România precum Exxon și Carlyle din SUA și OMV din Uniunea Europeană.
Târguiala de tip Teleorman nu a avut succes. Asta l-a făcut pe măruntul dictator să înceapă șantajul la adresa firmelor, prin legea offshore made in PSD. Lege făcută, desfăcută și refăcută de câte ori Dragnea se trezea prost dispus. Practic, o lege măcelărită.
Potrivit specialiștilor economici, legea offshore a exprimat atât lăcomia fostului șef al PSD cât și nepriceperea amicilor lui cu care jongla interesele României. Un studiu executat de casa de avocatură Biriș Goran arăta că potrivit legii offshore a lui Dragnea&PSD, 90% din profitul exploatării din Marea Neagră ar fi revenit statului prin taxare. Companiile venite să încheie contracte cu România ar fi rămas cu doar cu 10%. Situație imposibil de acceptat de orice firmă. Ca atare, de proiect s-a ales praful. De situație a beneficiat Rusia care a rămas singură pe piață, fără pericolul concurenței cu România.
Furios și disperat de anvergura eșecului, Liviu Dragnea a aruncat în joc ultima lui carte. Cea electorală. Prostirea publicului printr-o retorică primitiv naționalistă și anti-occidentală. Fără succes! A intrat la pușcărie pentru alte fapte, iar PSD a pierdut două rânduri de alegeri. Nu-i regretă prea multă lume.
Exploatarea gazelor din Marea Neagră nu a fost anulată de Dragnea&PSD! Doar stopată și iată costul enorm al întârzierilor! Abia din 2025 este posibil să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră, după cum a anunțat recent ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Dar proiectul Roșia Montana în valoare de peste 30 de miliarde de euro riscă să fie îngropat definitiv peste trei zile dacă actuala putere cu vectorii Iohannis - Cîțu sacrifică interesul României doar pentru a-și menține concubinajul politic șchiop cu Cioloș, Barna&USR-PLUS.